Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 036 JA
Datum: 22 februari 2005

Provincie steunt samenwerking Halbertsma en Talant

Oudere werknemers en medewerkers met een verstandelijke beperking een uitdagende baan biedenlanger in het arbeidsproces houden, dat is het doel van een vernieuwend samenwerkingsproject van Halbertsma Pallets Grouw bv en Talant. Gedeputeerde Staten van Fryslân steunen dit project met E 100.000. Oudere werknemers houden een op hun leeftijd afgestemde baan en er ontstaat er voor mensen met een verstandelijke beperking een nieuwe tussenstap op weg naar reguliere arbeid: beschermde arbeid maar wel in een bedrijf. Hiermee is het project een mooi praktijkvoorbeeld voor de beleidsintenties van de regiovisie Gehandicaptenzorg van de provincie Fryslân.

Tien medewerkers met een verstandelijke handicap van Talant zullen samen met twee begeleiders en acht oudere medewerkers van Halbertsma Pallets een eigen productie-eenheid houtbewerking vormen en op termijn zelfs een eigen bedrijf. Beide partijen streven ernaar om de productie begin april te kunnen starten.

Halbertsma Pallets Grouw bv en Talant voorzien dat het bedrijf na een proefperiode van twee jaar, kostenneutraal kan draaien. De voordelen van dit nieuwe bedrijf zitten dan ook niet in het behalen van financieel gewin, maar in het behalen van uitdagende arbeidsmogelijkheden voor verstandelijk gehandicapten en voor ervaren oudere houtbewerkers. Ook levert het voordeel op voor het milieu. In het bedrijf zal resthout worden verwerkt tot industrieel weer bruikbaar hout en houtproducten.

---- --