Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 februari 2005

LONDEN BLIJFT 'S WERELDS DUURSTE LOCATIE VOOR BEDRIJFSRUIMTE


* Na Londen zijn Dublin, Moskou en Parijs de duurste locaties
* San Francisco is een van de grootste stijgers
* Huren bedrijfsruimte dalen in Centraal- en Oost-Europa

Dit zijn de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek 'Business Space Across the World' van Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) over tophuurprijzen voor bedrijfsruimte.

Voor het onderzoek zijn de huurprijzen voor bedrijfsruimte op 119 locaties vergeleken en op basis daarvan is een ranglijst van de duurste locaties in 43 landen samengesteld. De huurprijs is in het onderzoek uitgedrukt als huur inclusief belasting en servicekosten.

Op basis van lokale valuta zijn de tophuurprijzen vorig jaar wereldwijd 1,5 procent gestegen. Op bijna 80% van de onderzochte locaties zijn de huurprijzen gestegen of stabiel gebleven. (voor complete ranglijst zie bijlage)

De ranglijst
Londen Heathrow heeft haar eerste positie op de ranglijst van duurste bedrijfsruimtelocaties behouden. Een vierkante meter bedrijfsruimte in het gebied rond het vliegveld Heathrow kost ¤ 236,- per jaar. Vanwege de ligging bij het vliegveld is het een gewilde vestigingslocatie voor logistieke en distributiebedrijven. Op de tweede plaats komt Dublin (¤ 141) waar de tophuurprijzen met 9% zijn gestegen, gevolgd door Moskou (¤ 125) en Parijs (¤ 120).

De top tien van de wereldranglijst bestaat uit Europese locaties met uitzondering van San Francisco. Dit is met ¤ 98,- per vierkante meter per jaar de duurste locatie voor bedrijfsruimte in de Verenigde Staten. De locatie stijgt vijf plaatsen op de ranglijst en staat nu op de 9e plaats.

Nederland
Amsterdam neemt met ¤ 72,- per vierkante meter per jaar de 23e plaats in op de ranglijst. Ten opzichte van 2003 zijn de tophuurprijzen hier met bijna 17 procent gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat er voor nieuw opgeleverde en op te leveren panden op ontwikkellocaties meer wordt betaald en gevraagd. Er ontstaat een toenemende polarisatie op de bedrijfsruimtemarkt met aan de ene kant van de markt hoogwaardige en moderne bedrijfsruimte op toplocaties en aan de andere kant een overschot aan verouderde bedrijfsruimte die niet meer voldoet aan de vraag.

Centraal- en Oost-Europa
In 2004 zijn in de Centraal- en Oosteuropese regio de huren licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Reeds gevestigde bedrijven in de regio hebben hun activiteiten uitgebreid, maar zoals verwacht heeft er geen grote intocht van nieuwe huurders plaatsgevonden. Een daling van de huren wordt gecompenseerd door dalende yields die weer zorgen voor toenemende ontwikkelingsactiviteit. Ondanks deze groei van nieuwe ontwikkelingen is de leegstand nog steeds laag.

Sinds de toetreding tot de EU hebben Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije zich ontwikkeld tot de belangrijkste regio voor uitbreiding van activiteiten van logistieke- en distributiebedrijven en fabrikanten.

Trend
De internationale markt voor bedrijfsruimte zet haar herstel door na een relatief zwakke periode in 2000-2001. De vraag wordt met name gedreven door logistieke en distributiebedrijven die uitbreiden door toenemende consumentenbestedingen en door het ontstaan van nieuwe distributienetwerken in opkomende markten in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

'We verwachten het komende jaar een voortzetting van het positieve sentiment op de vastgoedmarkt voor bedrijfsruimte. Logistiek en distributie vastgoed zullen domineren in dit segment van de markt en dan met name op belangrijke transport hubs. In Nederland zijn dit gebieden in het zuiden van het land en rond Schiphol,' zegt Baldwin Poolman, Managing Partner van C&W/H&B in Nederland.

Regionale stijging in huurkosten voor bedrijfsruimte per regio (in lokale valuta)

Gemiddelde huurstijging in % in 2004
Azië/Pacific +0,9
Afrika en het Midden-Oosten + 9,2
Centraal- en Oost-Europa - 1,0
Europa Totaal + 0,2
Latijns-Amerika (incl. Mexico) + 14,7
Noord- en Zuid-Amerika - 1,5
Verenigde Staten en Canada - 1,4
West-Europa + 0,3

/EINDE BERICHT

Voor meer informatie of voor het opvragen van het rapport kunt u contact opnemen met:

Cushman & Wakefield Healey & Baker:
Petra Geerdink - Marketing Communications & PR
E-mail: petra.geerdink@eur.cushwake.com
Telefoon: 020 -- 301 42 65


1. 'Business Space Across the World' is een jaarlijkse publicatie van Cushman & Wakefield Healey & Baker. In de editie van dit jaar werden cijfers t/m eind december 2004 verzameld door de wereldwijde kantoren van de firma. In het rapport worden ook de wereldwijde tophuren voor kantoren behandeld.
2. Cushman & Wakefield Healey & Baker vertegenwoordigt de vooraanstaande wereldwijde vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De organisatie is opgericht in 1917 en heeft wereldwijd 173 vestigingen in 48 landen met meer dan 11.000 medewerkers. Cushman & Wakefield Healey & Baker biedt totaaloplossingen inzake alle aspecten van vastgoed. Het gaat hierbij zowel om strategisch advies als om de uitvoering en beheersing ervan. We bedienen eigenaars, huurders en beleggers in elke fase van het vastgoedproces. We staan cliënten bij in het aan- en verkooptraject, de financiering, de aan- en verhuur en het beheer van vastgoed. Ook verzorgen we taxaties, strategische planning, research, portefeuille-analyse, locatieadvies en talrijke andere services. Voor meer informatie kijk op: www.cushmanwakefield.com