Politie Groningen

Trio bekent vijftig auto-inbraken in gemeenten Leek en Noordenveld (23/02/05)

gemeenten Leek en Noordenveld 23-02-2005 - Met de aanhouding van drie jonge mannen in de leeftijd van 15, 19 en 20 jaar, allen uit de gemeente Leek, heeft de politie vijftig autoinbraken opgelost. Het trio werd medio februari buiten heterdaad aangehouden op verdenking van het plegen van diverse auto-inbraken in de gemeenten Leek en Noordenveld.

Het drietal kon worden aangehouden na een analyse van een serie inbraken in de gemeenten Leek en Noordenveld en met behulp van enkele getuigenverklaringen. In de periode van september 2004 tot januari 2005 werden tientallen autos opengebroken en kwamen zon vijftig aangiften bij de politie in Groningen en Drenthe binnen. De meeste autos werden opengebroken door het openbuigen van het voorportier. Ook werden sloten en ruiten van autos geforceerd om goederen weg te nemen.

Bekentenis
Het trio werd diverse malen gehoord. Zij bekenden uiteindelijk verantwoordelijk te zijn voor het plegen van vijftig auto-inbraken. Men had het vooral voorzien op audioapparatuur, navigatiesystemen en cds. De weggenomen apparatuur werd verkocht aan hun helers. Het onderzoek naar de helers loopt nog. De opbrengst van de verkochte apparatuur werd door de verdachten gebruikt voor de aanschaf van luxe goederen. De toegebrachte schade aan de vijftig opengebroken autos bedraagt tienduizenden euros.

De 15-jarige jongen werd na verhoor in vrijheid gesteld. Hij was slechts betrokken bij een beperkt aantal zaken. De andere twee verdachten werden na hun voorgeleiding aan de rechtercommissaris in bewaring gesteld. Zij zitten zodoende nog vast.