Waterschap Vallei & Eem

Waterschap Vallei & Eem gaat gemaal Eemnes opknappen

Waterschap Vallei & Eem gaat gemaal Eemnes een opknapbeurt geven. Gemaal Eemnes is een uniek gemaal dat er samen met gemaal Tydeman voor zorgt dat Eemnes en de Eemnesserpolders droog blijven. Deze polders moeten vanwege hun lage ligging praktisch het hele jaar door worden bemalen. Het gemaal en de sluis staan op de Rijksmonumentenlijst. Gemaal Eemnes was een van de eerste elektrische gemalen in Nederland en dateert uit 1921. De sluis is in 1994 opgeknapt. Toen is ook het gemaal voorzien van nieuwe pompen. De nieuwe pompen houden de waterstand in de polders geheel automatisch op peil. De oude pompen uit 1921 staan er ook nog, die kunnen alleen nog "droog" malen. Bijzonder was dat de pomp het water over de dijk pompte en niet door de dijk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is.

Groot onderhoud

Aan het gebouwtje moet groot onderhoud worden gepleegd. Het dak is lek en de goten zijn in slechte staat. Ook het beton, het stucwerk en het voegwerk moeten worden gerepareerd. De kozijnen en de muren zijn toe aan een schilderbeurt. Ook wil het waterschap het oude elektrische gemaal opknappen. Tegelijk wil het waterschap het oude elektrische gemaal opknappen, zodat het veilig kan worden gedemonstreerd tijdens open dagen. Het waterschap stelt het Gemaal Eemnes jaarlijks enkele malen open onder andere bij de Landelijke Molen- en Gemalendag/Landelijke Fietsdag en de Landelijke Monumentendag. Ook zal het informatiebord en het hekwerk worden vernieuwd.

Als de benodigde vergunningen tijdig worden afgegeven, start de restauratie nog komend voorjaar.
Het waterschap betaalt de restauratie uit de zogeheten Eemgelden. Dat is een budget dat het waterschap alleen mag besteden aan projecten in het Eemland en die niet tot de dagelijkse werkzaamheden van het waterschap horen. Het is afkomstig van rechtsvoorgangers van Waterschap Vallei & Eem.

Persbericht 05/02 22 februari 2005