Waterschap Vallei & Eem

Waterschap trekt twee ton uit voor project Bloeidaal

Dijkgraaf en Heemraden stellen EUR 200.000,- beschikbaar om het plan Bloeidaal in Amersfoort mede te financieren. Bloeidaal is het gebied tussen de Hogeweg en de Barneveldse Beek, waar vroeger de Horstbeek heeft gelegen. Het is genoemd naar één van de voormalige boerderijen in dit gebied. De Horstbeek wordt weer opnieuw aangelegd. Zo wordt er voldoende opvangcapaciteit voor overtollig water uit het aangrenzende bedrijventerrein gerealiseerd. Het terrein wordt omgevormd tot natuurgebied. Het Utrechts Landschap heeft daarvoor een bijdrage gekregen uit de Postcode Loterij.

Het Utrechts Landschap

Het waterschap wil twee ton bijdragen omdat het - zonder dit plan -ook een dergelijk bedrag kwijt zou zijn voor de aanleg van een waterbergingsgebied en een ecologische verbindingszone. EUR 125.000 is bestemd voor waterberging in Bloeidaal (gemeente Amersfoort) en EUR 75.000 voor het aanleggen van een ecologische verbindingszone. Over een lengte van 1100 meter worden de Barneveldse Beek en de Hoevelakense Beek zo ingericht dat de natuur zich langs de beken verder kan ontwikkelen. Het waterschap komt tegemoet aan het verzoek van de gemeente Amersfoort en de Stichting het Utrechts Landschap. Het Utrechts Landschap zal het gebied in 2006 opnieuw inrichten en gaan beheren.

De Schammer

Welk bedrag het waterschap in totaal beschikbaar stelt voor de inrichting van de Schammer is - in tegenstelling tot eerdere krantenberichten - nog niet bekend. Het waterschap is bereid een substantiële bijdrage te leveren maar vindt ook dat de andere partijen dat moeten doen. Het waterschap is al wel gestart met de aanleg van een nevengeul, een poel en natuurvriendelijke oevers langs de noordkant van de Barneveldse Beek.

Persbericht 05/02 22 februari 2005