Waterschap Vallei & Eem

Waterschap legt natuurbermen aan langs Maatkade bij Eemdijk

Waterschap Vallei & Eem is deze week gestart met het herinrichten van de Maatkade bij Eemnes. De Maatkade is de zomerkade aan de westkant van de Eem tussen De Eemnesserbuitenvaart en het pontje in Eemnes. Deze kade is te steil om goed te kunnen onderhouden. Zowel het begrazen met schapen als het maaien met tractoren levert problemen op. Het talud van de kade wordt daarom flauwer gemaakt en langs de sloot aan de westkant van de Maatkade komen poelen en zogeheten 'plasbermen''. Tussen de beschoeiing en de kade komt op een aantal plaatsen water te staan, Daardoor ontstaan goede omstandigheden voor bijvoorbeeld bepaalde amfibieën, waterplanten en vissen. De vrijkomende grond wordt gebruikt om het talud van de Kade minder steil te maken, waardoor het beter te begrazen is met schapen.

In april kan pas aan de kade worden gewerkt. Dan is de kans op hoog water klein. Voordat het broedseizoen begint moet het grondwerk zijn uitgevoerd.

Broedseizoen

Natuurmonumenten, de eigenaar van veel aangrenzende percelen grasland die als weidevogelreservaat dienst doen, is blij met de maatregelen die het waterschap wil laten uitvoeren. Aannemersbedrijf Berkhof uit Scherpenzeel voert het werk uit. De werkzaamheden moeten in verband met het broedseizoen binnen enkele weken klaar zijn.

Het waterschap financiert het werk uit de zogenoemde Eemgelden. Dat is een budget van voormalige waterschappen waar het waterschap alleen maatregelen mee mag uitvoeren, die een relatie hebben met het Eemland, aan het waterschap gerelateerd zijn en iets extra's voor het gebied betekenen.

Persbericht 05/02 22 februari 2005