Gemeente Zwolle

Ligplaatsenverordening woonschepen kan inspraak in

Waar is plaats voor woonschepen? Hoe lang of hoog mag een woonschip zijn? Aan welke welstandscriteria moet een woonschip voldoen? Antwoord op deze en tal van andere vragen over woonschepen zijn nu opgenomen in de concept ligplaatsenverordening woonschepen. Binnenkort ligt deze verordening ter inzage en is inspraak mogelijk. Na de inspraakperiode wordt de verordening zonodig in aangepaste vorm ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.


1
Op dit moment is de regelgeving omtrent woonschepen opgenomen in de APV. Deze regelgeving blijkt echter in de praktijk niet toegesneden op de huidige woonschepenproblematiek. Daarom is besloten hiervoor een verordening op te stellen.
Ter voorbereiding op deze nieuwe verordening is in het voorjaar 2004 reeds de notitie 'Ligplaatsenbeleid voor woonschepen, algemene uitgangspunten voor nieuw beleid en uitwerkingsrichting' opgesteld. Deze is besproken met het Woonschepenoverleg Zwolle (WOZ) en de commissie Ruimte.

De verordening heeft een aantal belangrijke uitgangspunten: gelijkwaardigheid tussen wonen in een huis en wonen op het water; woonschepen moeten voldoen aan redelijke eisen van welstand; de verordening moet handhaafbaar zijn;
de verordening moet voorzien in een grote rechtszekerheid voor zowel de bewoners van woonschepen als de gemeente Zwolle.

Een deel van de in de verordening opgenomen regels komt overeen met het reeds bestaande uitvoeringspraktijk. Toch voegt de verordening ook een aantal nieuwe regels toe. Belangrijkste hiervan zijn: De plaatsen waar woonschepen mogen liggen zijn opgenomen op een ligplaatsenkaart.
Bij dit ligplaatsenkaart horen voorschriften waar een woonschip aan moet voldoen. Daarbij is bijvoorbeeld bepaald dat in de stadsgracht alleen voormalige beroepsschepen mogen liggen. Bij verkoop van een woonschip ontvangt de nieuwe eigenaar in principe een ligplaatsvergunning voor het betreffende schip. De wachtlijst voor ligplaatsen komt hiermee te vervallen.

Informatiebijeenkomst
Op woensdag 9 maart 2005 (aanvang 19.30 uur) vindt voor belangstellenden in Urbana (Wipstrikkerallee) een bijeenkomst plaats over de nieuwe ligplaatsenverordening. Na een toelichting op de verordening kunnen de aanwezigen wethouder van Dooremolen hierover aan de tand voelen.