Gemeente Zwolle

Jeugdparticipatie: digitaal en op maat

Wat leeft er onder de jongeren in Zwolle? En waar willen zij over meepraten en waarover juist niet? Dat zijn vragen waaraan de notitie Jongerenparticipatie handen en voeten geeft. De Jongerenraad is een belangrijke schakel tussen gemeente en jongeren. De Jongerenraad organiseert bijvoorbeeld de jeugdwijkgesprekken. Daarnaast zijn de allochtone jongeren aan zet. De gemeente investeert in het uitzoeken naar wat de allochtone jeugd zover krijgt, dat ook zij meedoen. Dit kan bijvoorbeeld een activiteit zijn die zij zelf organiseren. Alle jongeren kunnen hierbij gebruik maken van de stimuleringssubsidie jeugdparticipatie. Natuurlijk doet de gemeente onderzoek naar wat de jongeren van tegenwoordig bezighoudt. Dit onderzoek wordt ook digitaal gehouden onder het Jongeren Internet Panel (JIP). In 2003 is de gemeente hiermee begonnen en er zijn zo'n 2000 jongeren lid. Als laatste actie wordt de politiek dichter bij de jongeren gebracht. Een gesprek op een gemeentehuis doet vaak wonderen. Daarom schaft de gemeente samen met de jongerenraad lespakketten aan voor het VMBO en worden themalessen op het Stadhuis voorbereid.


1
Waarom jongerenparticipatie? Meedoen is empowerment: het geeft de jongeren de kans greep te krijgen op hun leven en omgeving. Het leert de jongere omgaan met bijvoorbeeld het openbaar bestuur. Daarnaast is de jeugd steeds minder geïnteresseerd in de politiek. Door ze te betrekken wordt een basis gecreëerd voor democratische betrokkenheid. Als laatste is belangrijk het recht van kinderen. In het VN-Verdrag over de Rechten van het Kind staat dat kinderen en jongeren om hun mening moet worden gevraagd. Last but not least is de gemeente gebaat bij het betrekken van jongeren bij beleid maken en uitvoeren. Zo wint zij aan kracht en effectiviteit.

Uit onderzoek blijkt dat de jongeren zich het liefst laten informeren door het internet. Ook een jongerenblad is een geschikt medium.