.3VO

Veiliger verkeer door verkeersbrigadiers

Verkeersbrigadiers zijn onze reddende engelen in het verkeer. Viermaal per dag staat een leger van 55.000 verkeersbrigadiers paraat om kinderen en volwassenen naar en van school veilig door het hectische verkeer te loodsen. Met al die helpende handen in weer en wind bij
1.600 scholen in 400 gemeenten zijn veel ongevallen, slachtoffers en schade voorkomen, aldus de jubilerende Stichting Verkeersbrigadiers. Zonder ver-keersbrigadiers zouden er nog meer kinderen door auto's worden aangereden. In 2003 kwamen 71 kinderen tot en met 15 jaar onderweg om het leven en raakten er 2.500 ernstig gewond.

Kwart eeuw
Begin dit jaar bestaat de Stichting Verkeersbrigadiers 25 jaar. In de afgelopen kwart eeuw is de selectie, opleiding, aanstelling, uitrusting en verzekering van in totaal 37.000 volwassen- en 18.000 jeugdverkeersbrigadiers in heel het land op dezelfde leest geschoeid. Mede daar-door is er onder hun leiding sprake van extra veilige oversteken tussen huis en school.
Dat is een groot verschil met de rommelige periode na 1947 toen de eerste 'klaar-overs', zoals ze destijds heetten, aan de slag gingen. Ze zagen er in die begintijd overal anders uit, gebruikten verschillende materialen en kregen diverse instructies. Om daarin verbetering te brengen richtten 3VO (met haar voorgangers Veilig Verkeer Nederland (VVN) en De Voetgangersvereniging), ANWB en politie begin 1980 deStichtingVerkeersbrigadiersop.

Stoppen verplicht
De stichting ging direct op de ingeslagen weg door om verkeersbrigadiers van een sterke juridische status te voorzien. Dat lukte in 1984 toen in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) kwam te staan dat automobilisten voor verkeersbrigadiers moeten stoppen. Wie dat stopteken als automobilist negeert krijgt een boete van 95 euro.
Een uniform stopbord werd in 1985 geïntroduceerd. In 1997 kregen de verkeersbrigadiers allemaal een nieuw fluorescerend oranje jas. Ook hun selectie, opleiding, aanstelling en verzekering werden aan gelijke regels gebonden.
De Stichting Verkeersbrigadiers (www.verkeersbrigadiers.org) zorgt voor een noodzakelijke landelijke binding tussen alle volwassen- en jeugdverkeersbrigadiers, geeft voorlichting aan de direct betrokkenen, houdt veiligheidsonderzoeken en belegt informatiebijeenkomsten. Ze is ook de adviseur, vraagbaak en belangenbehartiger van de verkeersbrigadiers.

Verkeersregelaars
De stichting behartigt ook de belangen van de in 2002 geïntroduceerde verkeersregelaars bij evenementen (www.verkeersregelaars.org). Het doel van deze vrijwillige verkeersregelaars is dat ze met hun activiteiten op de openbare weg de veiligheid van deelnemers, bezoekers en weggebruikers waarborgen.

Noot voor de redactie (