Gemeente Waterland


Onlangs heeft het bureau LA4SALE in opdracht van de provincie Noord-Holland vanuit een "cultuurhistorisch en landschappelijk perspectief " mogelijke woningbouwlocaties in de regio Waterland in kaart gebracht. Dat zijn locaties waar woningbouw mogelijk kan zijn die op een logische en natuurlijke manier aansluit bij een omgeving en zijn specifieke elementen. In het Streekplan Noord-Holland Zuid staat namelijk dat in de regio Waterland 6000 woningen gebouwd mogen worden. Daarvan zouden 3000 woningen op zogenaamd Foto: Broek in Waterland e 'uitleglocaties' gebouwd kunnen worden, als uitbreiding van bestaande kermen. In de gemeente Edam-Volendam is de Zuidpolder al aangewezen als uitleglocatie, waar naar verwachting ongeveer 1050 woningen gebouwd gaan worden. De resterende 1950 woningen mogen op verschillende plaatsen buiten de bestaande bebouwde kom (rode contouren) worden gebouwd. Om te kijken waar dit goed zou aansluiten op de bestaande woningbouw is nu onderzoek uitgevoerd.

Aansluiten op kwaliteit
Voor de keuze van toekomstige woningbouwlocaties is het behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit van de regio het voornaamste uitgangspunt. Daarbij moet rekening worden gehouden met de grote landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden in het gebied. Deze strategie moet bijdragen aan behoud en herstel van de vitaliteit van het platteland.

Ook binnen de gemeente Waterland heeft La4Sale vrijwel in elke kern potentiële woningbouwlocaties in beeld gebracht. In totaal zijn zeventien locaties genoemd, maar belangrijk is op te merken dat deze locaties alleen zijn genoemd vanuit cultuurhistorisch perspectief. Er zijn uiteindelijk ook andere factoren (waaronder landschap, natuur, infrastructuur en economie) die bepalen of woningbouw daar mogelijk of wenselijk is!

Over het onderzoek
Het bureau LA4SALE heeft op een inventieve wijze vorm gegeven aan de uitvoering van de opdracht. Binnen de regio onderscheiden zij zeven verschillende identiteiten: de droogmakerijen (polders), het Noord-Hollandskanaal, de IJsselmeerkust, het voormalige eiland Marken en binnen het veenweidegebied: het plasjesland, het eilandenrijken het slotenland. Daarnaast maken zij inzichtelijk dat Foto: Zuiderwoude binnen deze identiteiten de aanwezige dorpen zijn onder te verdelen in zogenaamde 'familiedorpen', zoals kruispuntdorpen, dijkdorpen, eilanddorpen, plasdorpen en werven. Voor de ongeveer veertig kernen in de regio Waterland is aangegeven tot welke identiteitseenheid ze behoren, tot welke familie van dorpen ze gerekend worden en hoe specifiek de eigen identiteit van elke afzonderlijke kern gekarakteriseerd kan worden. Vanuit deze analyse is voor elke kern gekeken waar en op welke wijze groei mogelijk is.

Status rapport
Deze verkenning is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd in samenwerking met acht Waterlandse gemeenten en het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW). Het vormt één van de bouwstenen voor de uitwerking van het Streekplan Noord-Holland Zuid. Voor de besluitvorming over de nieuwe woningbouwlocaties worden ook een sociale culturele verkenning en een integrale toets uitgevoerd. De genoemde plaatsen zijn dus nog lang geen woningbouwlocaties. De besluitvorming over de uitwerking van het Streekplan vindt plaats medio 2005.

Meer weten?
U kunt het rapport Cultuurhistorische verkenning Bouwen voor Waterland 2020 inzien aan het 'Bouw-loket' in het gemeentehuis aan de Pierebaan 3 in Monnickendam. Het rapport is ook voor 25,00 (exclusief verzendkosten)verkrijgbaar bij de provincie Noord-Holland. Het kan besteld worden via telefoonnummer 023- 514 4300, post@noord-holland.nl of via het digitale loket op de website www.noord-holland.nl.

Wanneer u nog vragen heeft naar aanleiding van het rapport kunt u contact opnemen met het bureau VROM van de gemeente Waterland, via telefoonnummer 0299 - 658 585.