Time : 10:28:40 AM
Date : Wednesday, February 23, 2005
Sender Name: Triodos Bank

7% groei voor Triodos Bank in 2004 - Nettowinst stijgt met 20%

Het balanstotaal van Triodos Bank nv is met 7% gegroeid. De nettowinst steeg met 20% en bedroeg meer dan EUR 3,6 miljoen. Het totaalbedrag aan fondsen onder beheer van Triodos Groep groeide in 2004 met 19% tot EUR 1,8 miljard. Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België: "Dat is een zeer bevredigend resultaat, mede gezien het ambitieuze ICT-investeringsprogramma dat de bank uitvoert en de opening van een vestiging in Spanje."

Triodos Bank staat voor duurzaam bankieren. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Triodos Bank financiert bedrijven en projecten met een sociale, culturele of ecologische meerwaarde, hiertoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor een duurzame samenleving. Daarenboven speelt de groep internationaal een actieve rol in microfinance.

MEER DAN EEN EUROPESE BANK
In 2005 viert de bank haar vijfentwintigste verjaardag. In vijfentwintig jaar tijd heeft de bank met succes vier vestigingen in Europa geopend. Olivier Marquet: "Triodos is echter meer dan een Europese bank. Want al meer dan 10 jaar speelt Triodos Bank internationaal een actieve rol in de ontwikkeling van Microkredietinstellingen in ontwikkelingslanden. We zijn in 2004 door de Verenigde Naties gevraagd om toe te treden tot de internationale groep van adviseurs van het VN Jaar van het Microkrediet."

GROEI TRIODOS BANK
De kredietportefeuille groeide in 2004 met 17% (2003: 21%) tot EUR 548 miljoen. De vraag naar kredietverlening in de sectoren Natuur & Milieu, Sociale economie en Cultuur & Welzijn blijft stijgen. Het totaalbedrag aan toevertrouwde middelen, bestaande uit o.a. spaar- en termijnrekeningen, groeide in 2004 met EUR 59 miljoen, een stijging van 7%.

TRIODOS IN BELGIË
De bank is sinds 1993 aanwezig in België en telt inmiddels 15.555 klanten. In 2004 lanceerde de bank Internet Banking voor haar klanten en startte een samenwerking met Vredeseilanden vzw die voortaan ook optreedt als organisatie/bemiddelaar van de bank.

In 2004 nam de Belgische kredietportefeuille toe met ruim EUR 15 miljoen tot EUR 106 miljoen, een groei van 17% (2003: 32%). Hier gingen de grootste volumes vooral naar volwasseneneducatie en centra voor algemeen welzijnswerk, seniorenhuisvesting, gehandicaptenzorg en podiumkunsten. De bank verleende ook haar goedkeuring voor een US dollarlening van 1,5 miljoen aan Alterfin, de Belgische organisatie actief in microkredieten, waarvan Triodos tevens aandeelhouder is.

Het totaalbedrag aan toevertrouwde middelen (spaar-, termijn- en zichtrekeningen) bedroeg in 2004 EUR 229 miljoen. Dit is een stijging met EUR 39 miljoen, dit wil zeggen met 20% (2003: 7%). Ter vergelijking: de spaarinlagen bij Belgische banken namen in 2004 gemiddeld met 12% toe. Olivier Marquet: "Triodos heeft deze opmerkelijke groei gerealiseerd op basis van een duurzaam spaaraanbod terwijl de andere banken hun spaarcampagnes uitsluitend richtten op een extra hoge interestvergoeding. Dit duidt op een constante belangstelling van particuliere spaarders en professionele beleggers (o.a. van steden en gemeenten) voor een duurzaam en transparant beheer van hun spaargelden."

De netto-winst van de Belgische vestiging steeg met 9% en bedroeg EUR 719.000.

Brussel, 23 februari 2005

Voor meer informatie of een interview met Olivier Marquet, contacteer Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication Triodos Bank België Tel. 02 548 28 35 (direct) of 0472 92 00 50 (mobiel) E-mail: lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be

Bijlage: Kerncijfers 2004 Triodos Bank nv (beschikbaar op www.pressreleases.be)

Indien u een foto van Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België, wenst te ontvangen, gelieve Lieve Schreurs te contacteren.

OVER TRIODOS BANK
Toon mij de kredietportefeuille en ik zeg over welke bank u spreekt. Spaargelden omzetten in kredieten. De rol van elke bank. Spaargelden exclusief investeren in duurzame kredieten: Triodos Bank. Zo draagt Triodos Bank in België bij aan het succes van honderden projecten die staan voor duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd beantwoordt de bank aan de vraag van 15.000 klanten om méér te doen met hun spaargeld. Triodos Bank biedt een concrete inhoud en een heldere informatie boven op een marktconform rendement. Met dit gecombineerd aanbod bekleedt Triodos Bank een unieke plaats in de Belgische financiële sector.

Triodos Bank werkt in België vanuit één kantoor in Brussel. Verrichtingen geeft de klant door via Internet Banking, post of fax. Voor persoonlijk advies kan de klant terecht in het kantoor in Brussel maar ook lokaal kunnen geïnteresseerden of klanten terecht. Zij kunnen immers een beroep doen op een van de plaatselijke agenten met wie Triodos Bank samenwerkt.

De bank beheert internationaal bijna 80.000 rekeningen en meer dan 3.000 duurzame kredietprojecten en telt omgerekend 198 fulltime werknemers. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Het balanstotaal van Triodos Bank nv bedraagt per 31 december 2004 1.026 miljoen EUR.

Bijlage (pdf) ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

URL: http://www.triodos.be