Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, februari 2005
nr. 42

Friese dijken veiliger dan ooit maar juiste veiligheidsniveau nog niet bereikt

Wetterskip Fryslân heeft de ongeveer 170 kilometer Friese zee- en IJsselmeerdijken beoordeeld en getoetst aan de door de Wet op de Waterkering gestelde normen. Hieruit blijkt dat de Friese dijken aantoonbaar veiliger zijn dan ooit tevoren, maar dat het wettelijk voorgeschreven veiligheidsniveau nog niet overal bereikt is. Om aan alle eisen te voldoen moet het Rijk, volgens berekeningen van het waterschap, zeker 90 miljoen euro beschikbaar stellen voor verbeteringen.

Bij de beoordeling van de veiligheid van dijken gelden strikte berekeningen die door het Rijk zijn voorgeschreven en die tevens onderhevig zijn aan voortschrijdend inzicht. Bij toetsing aan de laatste normen blijkt dat bijna twintig procent van de zeedijken er aantoonbaar aan voldoet.

De rekenregels bleken echter niet toereikend te zijn voor alle onderdelen van de Friese dijkstrekkingen, zoals de steile steenbekledingen van de IJsselmeerdijken en de sterkte van sommige grasbekledingen. Volgens de tot nu toe geldende verwachting zijn ook deze dijken veilig. Wanneer er nieuwe toetsingsnormen komen is het niet uitgesloten dat ook daar het nodige zal moeten gebeuren.

Ruim een kwart van de dijkstrekkingen kreeg de score onvoldoende. Voor een belangrijk deel gaat het hierbij om steenbekledingen waarvoor het Rijk reeds een landelijk verbeteringsprogramma heeft opgesteld. Daarnaast gaat het om de kwaliteit van de asfaltbekleding op een aantal dijkvakken en ongewenste situaties bij enkele kunstwerken.

Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de zee- en IJsselmeerdijken en rapporteert periodiek via de provincie aan het Rijk over de toestand. Het waterschap beraadt zich met de Rijksoverheid over welke maatregelen op welke termijn genomen moeten worden.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Gerben de Jong, Communicatie Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon 058 - 292 23 67 of 06-534 135 92.

---- --