Gemeente Appingedam

23-2-2005 Bevolkingsgegevens Appingedam online beschikbaar

Gemeente Appingedam stelt bevolkingsgegevens online beschikbaar

Vanaf heden zijn alle openbare akten van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters van de gemeente Appingedam online te raadplegen. Appingedam is daarmee een van de eerste gemeenten in Nederland die deze gegevens via het internet aan burgers beschikbaar stelt. Het afgelopen jaar is de gemeente druk doende geweest om alle akten en registers te laten scannen en indexeren zodat genealogen en andere geïnteresseerden nu thuis achter het beeldscherm kunnen zoeken in een database van meer dan 30.000 geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten en in ruim 10.000 pagina's van het bevolkingsregister met meer dan 65.000 namen. De gegevens zijn te vinden op de website www.groningerarchiefnet.nl. Op de digitale stad Appingedam (www.appingedam.nl) is een link aangebracht waarmee u rechtstreeks bij de database uitkomt.
De akten van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters worden veel geraadpleegd door burgers die stamboomonderzoek doen. De stukken hebben daardoor te lijden. Door ze nu digitaal aan te bieden, kunnen de originele stukken in de kast blijven.
Uiteraard gaat het hier alleen om openbare gegevens. De akten van de burgerlijke stand worden pas na verloop van tijd openbaar. Voor geboorteakten bijvoorbeeld is die termijn 100 jaar. Geboorteakten van na 1905 zult u dan ook niet op de website aantreffen. Voor huwelijks- en overlijdensakten is die termijn respectievelijk 75 en 50 jaar. Voor alle akten geldt dat ze vanaf 1811 worden bijgehouden en dus ook vanaf dat jaar op de website staan.
De bevolkingsregisters zijn openbaar tot 1938, terwijl er vóór 1840 geen bevolkingsregisters in het archief aanwezig zijn. De op de website te raadplegen stukken beslaan zodoende de periode 1840 - 1938. Van alle personen die in deze periode in de gemeente Appingedam hebben gewoond zijn nu veel gegevens gemakkelijk toegankelijk: gezinssamenstelling, beroepen en huisnummers. Ook is het mogelijk de personen te volgen bij verhuizing naar een andere gemeente want steevast werd dan vermeld waar de mensen naar toe gingen. Omdat niet iedereen over een internetaansluiting beschikt, kunnen de mensen ook nog gewoon in het stadskantoor terecht voor het raadplegen van het bevolkingsregister of de akten van de burgerlijke stand. Deze zijn beschikbaar op microfiche en eventueel kunnen de originelen worden geraadpleegd.. U kunt daarvoor een afspraak maken via emailadres J.Hillenga@Appingedam.nl. Of natuurlijk schrijven naar de gemeente Appingedam, Postbus 15, 9900 AA Appingedam.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Jeroen Hillenga ( 06-29492202) of Adriaan van Rumpt (0596-691211). Of u schrijft naar de gemeente Appingedam, Postbus 15, 9900 AA Appingedam . Via emailadres J.Hillenga@appingedam.nl kunt u uw elektronische reactie geven.