Ingezonden persbericht


Persbericht

Penning Nederlands Architectuur Forum voor Paul Laagland

Amsterdam, 23 februari 2005 - Het Nederlands Architectuur Forum, een instantie die onder andere verantwoordelijk is voor de organisatie van het Landelijk Architectuur Congres (LAC), heeft Paul Laagland, Principal Consultant bij OrangeWing Consulting, de NAF-penning toegekend. Hij ontving deze penning als dank voor zijn inzet bij het verder professionaliseren en onder de mensen brengen van het vakgebied IT-architectuur.

De initiatiefnemers van het LAC hebben altijd een professionalisering van de IT-discipline voor ogen gehad waarin business en IT geïntegreerd worden. Paul Laagland is een belangrijke voorvechter van dit principe. Bij de uitreiking van de penning werd nog eens duidelijk gemaakt dat Laagland steeds de nadruk heeft gelegd op het belang van het betrekken van de bedrijfsvoering bij architectuurvraagstukken en het belang van een goede ICT-governance.

NAF-voorzitter Rob Kruijk zei tijdens de overhandiging: "Paul Laagland verdient deze penning als dank voor zijn onverdroten, niet aflatende inzet om het vakgebied architectuur verder te professionaliseren en onder de aandacht van business management te brengen." Paul Laagland, in een reactie: "Architecten moeten verantwoording nemen voor beslissingen, zij zitten vaak met het hoofd in de wolken en staan niet met beide benen op de grond."

Het NAF heeft zich ten doel gesteld de relatie tussen ICT-architectuur en bedrijfsvoering te verbeteren en het vak van architect uit te bouwen. Niettemin zal er ook wat aan de business kant moeten veranderen. Zoals Paul Laagland in zijn dankrede toelicht: "Er is een verschil tussen denkers en doeners. De mensen in de business zijn meer de doeners terwijl architecten echte denkers zijn. De doeners moeten meer gaan denken en de denkers moeten meer gaan doen."

Paul Laagland is sinds 1998 werkzaam als zelfstandig organisatie-adviseur; vanaf 2002 is hij verbonden aan OrangeWing Consulting. In deze rol houdt hij zich bezig met de optimalisatie van de inrichting van de IT-functie binnen grotere organisaties. Van 1988 tot 1997 was Paul Laagland directeur van het opleidingsinstituut ISES International. In 2001 is hij een van de sprekers geweest op het Landelijk Architectuur Congres. In zijn toespraak is hij toen met name ingegaan op besturingsvraagstukken. Vervolgens nam hij zitting in de programmacommissie voor het congres in november 2002. Hij heeft in die positie een aantal sprekers uitgenodigd die zelf ook een duidelijke business insteek in hun visie en verhaal hebben.

Voor meer informatie zie www.naf.nl/laagland.htm.

Een foto van Paul Laagland is op aanvraag beschikbaar.

Over het LAC
In november 1999 is het eerste LAC georganiseerd, een initiatief van prof. dr. Daan Rijsenbrij, werkzaam bij Cap Gemini en destijds hoogleraar aan de VU. Een jaar later is dit initiatief uitgebreid met sponsors uit drie "werelden": gebruikersorganisaties, ICT-leveranciers en wetenschappelijk onderwijs. In 2001 heeft dit sponsorschap geresulteerd in een meer formele organisatie: het Nederlands Architectuur Forum, dat vanaf 2002 tevens verantwoordelijk is voor de organisatie van het jaarlijkse LAC. Deelnemers aan het congres zijn voornamelijk ICT-architecten. Bij het Congres waren 500 bezoekers aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.naf.nl/laagland.htm.

Over Paul Laagland
Principal consultant OrangeWing Consulting
www.orangewing.nl
Paul Laagland (1947) studeerde organische chemie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn praktijkopleiding tot IT-professional kreeg hij bij de KLM waar hij vanaf 1972 onder meer verantwoordelijk was voor de introductie van een DBMS en het conceptuele ontwerp van enkele grote databases. Met de overstap in 1978 naar de organisatie-adviesgroep van KPMG kwam de focus van zijn werkzaamheden meer te liggen op het terrein van het informatiemanagement. In zijn proefschrift ("Modeling in information systems development", Vrije Universiteit Amsterdam, 1983) beschrijft hij een ontwerpmethode die de brug slaat tussen deze twee werelden.

Van 1988 tot 1997 was Paul Laagland directeur van het opleidingsinstituut ISES International en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het opleidingsprogramma - gebaseerd op de theoretische fundamenten van zijn proefschrift. Ook was hij in deze periode verantwoordelijk voor advies- en implementatietrajecten met betrekking tot de invoering van geïntegreerde ontwikkelomgevingen (CASE en ICASE-tools). In deze periode was hij tevens parttime hoogleraar bij de opleiding Bestuurlijke Informatiekunde van de Katholieke Universiteit Tilburg.

Sinds 1998 werkt Paul Laagland als zelfstandig organisatie-adviseur - vanaf 2002 verbonden aan OrangeWing Consulting. Zijn werkterrein omvat het optimaliseren van de inrichting van de IT-functie binnen grotere organisaties. Met name de besturing van de IT-functie in het spanningsveld business-IT en de rol van architectuur daarbij hebben zijn belangstelling.In 1999 was hij mede verantwoordelijk voor een multi-client studie van Nolan Norton & Co en was co-auteur van het boek "Architectuur als managementinstrument".

De professionalisering van de IT-discipline heeft zijn bijzondere aandacht. In de afgelopen 10 jaar was Paul Laagland intensief betrokken bij EXIN - hét exameninstituut voor informatica - en was mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een raamwerk van ICT-competenties (Frameworks) en een nieuwe opleidings- en certificeringstructuur voor IT-professionals (I-Tracks).

Over OrangeWing Consulting
OrangeWing Consulting is een adviesorganisatie die ondernemingen helpt IT-processen naadloos aan te laten sluiten op de bedrijfsprocessen. OrangeWing doet dat zodanig dat het rendement van de IT investering meetbaar en dus beheersbaar wordt. Dankzij een jarenlange ervaring met verbetertrajecten in IT-organisaties kan OrangeWing helpen bij het oplossen van vraagstukken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. De ervaring van de adviseurs van OrangeWing is opgedaan op velerlei terrein, maar heeft zijn wortels in IT-processen op het gebied van systeemontwikkeling, financiële verantwoording en organisatie-inrichting. De consultants nemen het voortouw bij veranderprocessen en schuwen geen vooruitstrevende visie. OrangeWing werkt onder andere voor KLM, ING, Nationale Nederlanden, ABN AMRO, UWV, Delta Lloyd, Fortis Bank, Ministerie van Defensie en het Kadaster.



Ingezonden persbericht