Gemeente Haarlem


23 februari 2005

45/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Henk Döll ontwerpt het stadskantoor van Haarlem

Het nieuw te bouwen stadskantoor van de gemeente Haarlem zal worden ontworpen door Döll-Atelier voor Bouwkunst uit Rotterdam. Het bureau is gekozen uit een groep van 7 architecten die allen begin februari een visie op de opdracht hebben gepresenteerd. Het college van B&W, dat de keuze van de selectiecommissie overneemt, is van mening dat zij met Henk Döll een architect heeft gekozen die een gebouw zal realiseren waar de gemeente en haar inwoners gepast trots op kunnen zijn.


Bij de keuze van de architect stonden de visie en de ideeën van het bureau op het gebouw centraal en niet het ontwerp. Na een uitgebreide en zorgvuldige afweging heeft de selectiecommissie voor Döll gekozen omdat dit bureau op alle aspecten goed scoort. Vooral hun visie op de ruimtelijke aspecten van het stadskantoor als ook hun visie op de functionele aspecten krijgen veel waardering van de selectiecommissie. De stedenbouwkundige inpassing van hun voorstel binnen het gebied is intelligent, de routing van de verschillende gebruikersgroepen van het gebouw is helder en de publiekshal is prettig van schaal. Er wordt een goede sfeer geschetst van het interieur en de werking van de publiekshal. Ook de uitstraling van de geschetste gevels is aansprekend. De oplossing van de entree is een zeer positief aspect van hun voorstel: men loopt via de Schipholweg, maar komt daadwerkelijk binnen via het pleintje waaraan ook de school ligt.
Het duurzaamheids aspect is eveneens in goede handen bij Döll. Zo kreeg hun ontwerp voor het gemeentehuis van Nieuwegein het predikaat 'voorbeeldproject duurzaam en energiezuinig bouwen' van SEV/NOVEM.
Procesmatig is er een groot vertrouwen in de persoon en het bureau van Döll. Zij hebben veel ervaring met dergelijke projecten en opdrachtgevers. Uit hun presentatie en hun ervaring spreekt ook de aandacht voor de wensen van de opdrachtgever en het totale proces.

Döll-Atelier voor Bouwkunst
Henk Döll was een van de oprichters van en partners in het bekende architectenbureau Mecanoo. Twee jaar geleden startte hij een nieuwe bureau. Döll is in Haarlem geen onbekende. Hij realiseerde in samenwerking met Joost Swarte de Toneelschuur en zal naast die plek ook nog een nieuw hofje bouwen. Andere noemenswaardige projecten zijn de openbare bibliotheek in Almelo, het Cultureel Centrum Alkmaar en het kantoor van de Sparkasse in Krefeld (Duitsland).

Het proces van ontwerpen en bouwen
Naar verwachting zal de architect begin april 2005 daadwerkelijk starten met de opdracht. De planning van het ontwerp tot en met de bouw ziet er als volgt uit:
. Voorlopig ontwerp oktober 2005
. Definitief ontwerp maart 2006
. Terrein bouwrijp afleveren oktober 2006
. Start bouw parkeergarage december 2006
. Start bouw stadskantoor oktober 2007
. Oplevering en verhuizing begin 2009


---

Thijs Asselbergs Architectuurcentrale, De Architekten Cie., Claus en Kaan architecten,
Jo Coenen & Co architecten b.v., Dam & partners architecten, Jeanne Dekkers architectuur en Döll-Atelier voor Bouwkunst.


Concernstaf
Marie-José van Lent, communicatieadviseur
023-5113131/06-46215480
023-5113441
mjlent@haarlem.nl

---- --