Gemeente IJsselstein


Taxatiewaarden gestegen; OZB-tarief omlaag
woensdag, 23 februari 2005 - 10:37 CET

Inwoners en bedrijven in IJsselstein ontvangen de aanslag onroerende-zaakbelastingen. Nieuw is dat de nieuwe WOZ-waarde meteen op het aanslagbiljet OZB staat vermeld. Er komt dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer.

In de afgelopen periode heeft IJsselstein- net als alle andere gemeenten - de waarden van onroerende zaken opnieuw vastgesteld (dit is in 1997 landelijk zo afgesproken). De Wet WOZ (Wet Onroerende Zaakbelastingen) schrijft voor dat élke gemeente periodiek een nieuwe waarde moet vaststellen voor alle objecten. Voorheen gold de WOZ-waarde voor een periode van vier jaar. Vanaf 2005 is dat voor twee jaar. De nieuwe WOZ-waarde die op het aanslagbiljet staat, geldt voor 2005 én 2006. De WOZ-waarde is van belang voor de vaststelling van de onroerende-zaakbelastingen (OZB), het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting) en de waterschapsbelasting (omslag gebouwd).

OZB-tarieven omlaag
In het algemeen heeft zich tussen 1999 en 2003 een waardestijging van het onroerend goed voorgedaan. De gemeente gebruikt deze waardestijging echter niét om een lastenstijging in de Onroerende Zaakbelastingen (OZB) door te voeren. Met uitzondering van een inflatiecorrectiepercentage van één procent (en afgezien van nieuwbouw) zal daarom de totale gemeentelijke opbrengst uit de OZB in 2005 voor onze stad niét hoger zijn dan in 2004. Omdat - zoals vermeld - de taxatiewaarden van het onroerend goed zijn gestegen, realiseert de gemeente dit door de OZB-tarieven naar beneden bij te stellen, zoals in het overzicht hierna weergegeven.

Tariefsoort OZB:

Tarieven 2005

Tarieven 2004
Gebruikers van:
woningen


1,41


1,94
niet-woningen


1,70


2,34
Eigenaren van:
woningen


1,76


2,42
niet-woningen


2,12

2,92

Hoeveel een inwoner (of bedrijf) precies gaat betalen, hangt af van de waarde van het object en de toe te passen tarieven. Overigens blijkt uit overzichten van de provincie Utrecht dat de belastingtarieven in onze gemeente tot de laagste tarieven uit de provincie behoren.

Gemeentelijke belastingaanslag 2005
Het totaalbedrag van de dat inwoners gaan betalen, is waarschijnlijk hóger dan het bedrag in 2004. Dit komt omdat het kabinet heeft besloten de lokale lastenverlichting van maximaal 45,38 - de zogeheten Zalmsnip in 2005 af te schaffen. De gemeente bracht dit voorheen ieder jaar in mindering op de aanslag gemeentelijke belastingen. Nu dit niet meer mogelijk is, betekent dit voor ieder huishouden een lastenverzwaring van 45,38. De afschaffing is een rijksmaatregel. Het kabinet probeert wel compensatie te bieden bij bijvoorbeeld de rijksbelastingen.

Meer informatie
Bij de aanslag gemeentelijke belastingen met de nieuwe WOZ-beschikking ontvangen inwoners ook de Belastinggids 2005 en de folder Wet WOZ-toelichting 2005. Hierin worden de belangrijkste vragen op dit gebied beantwoord. Vragen of opmerkingen kunnen worden gesteld via info.belastingen@ijsselstein.nl.

Meer informatie over de Wet WOZ staat onder meer op de site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten:
www.wozinformatie.nl/publieksinformatie.