FNV


Nederland verdient een beter Europa

FNV wil wettelijke regeling voor beroepsrisico's

De FNV vindt dat er een wettelijke schaderegeling voor bedrijfsongevallen en beroepsrisico's moet komen. De gang naar de rechter om een werkgever voor zijn aansprakelijkheid te laten opdraaien is nu meestal een `dubbele lijdensweg'. Dat maakte FNV-bestuurder Ton Heerts bekend tijdens een persconferentie van de Vereniging van slachtoffers van OPS - beter bekend als de schildersziekte.

Achtergrond voor het FNV-voorstel is dat de nieuwe WAO, die het kabinet op 1 januari 2006 wil invoeren, niet voldoet aan het uitkeringsniveau dat ILO-verdrag 121 over beroepsziekten voorschrijft. Dat geldt vooral voor de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten die zonder werk komen te zitten.

Ton Heerts: "Wat de FNV niet wil, is een onderscheid in een wettelijke regeling voor arbeidsongeschiktheid in een `risque professionel' en een `risque social'. Daarom pleiten we voor een brede wettelijke regeling die voor alle arbeidsongeschikten geldt, ongeacht de oorzaak. Daarbovenop hoort een echte extra regeling voor de schade door een beroepsrisico: een zogeheten Extra Garantieregeling Beroepsrisico's (EGB). In nagenoeg alle Europese landen heeft men een dergelijke verzekering"

Volgens de FNV-bestuurder bereik je zo het beste van twee werelden: "De nieuwe WAO blijft alle risico's op dezelfde manier behandelen. En mensen die getroffen worden door een beroepsrisico bespaar je een jarenlange martelgang, meestal veroorzaakt door het bewuste getraineer van werkgevers en hun verzekeraars."

De wettelijk verplichte verzekering zou soelaas moeten bieden aan naar schatting 25.000 slachtoffers per jaar. Het gaat dan om zo'n 9000 slachtoffers van beroepsziekten als RSI, OPS en lawaaidoofheid. En 16.000 werknemers die een ongeval krijgen met blijvend letsel.

Een deel van die mensen wordt nu nog ondersteund door het FNV Bureau Beroepsziekten dat werknemers helpt en begeleid met het indienen van schadeclaims. De FNV denkt ook dat via deze verzekering de preventie verbetert, waardoor het aantal slachtoffers kan dalen.

23 februari 2005