Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente, Com·wonen en politie ondertekenen convenant buurtbemiddeling

De ondertekening van het convenant buurtbemiddeling

Foto: Peter Molkenboer

Op 21 februari 2005 ondertekenden de gemeente Capelle aan den IJssel, Com·wonen en de politie Rotterdam-Rijnmond in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel het convenant buurtbemiddeling. In dit convenant zijn de afspraken tussen de initiatiefnemers vastgelegd over de continuïteit van het project en de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Volgens planning kunnen in april 2005 de eerste bemiddelingen plaatsvinden.

De gemeente, politie en Com·wonen hebben onder andere afgesproken dat buurtbemiddeling wordt aangeboden in heel Capelle, zodat alle Capellenaren er gebruik van kunnen maken. In het convenant staat ook dat het project buurtbemiddeling minimaal drie jaar wordt uitgevoerd.

Buurtbemiddeling kan worden ingezet als buren en buurtgenoten met elkaar in conflict zijn of overlast van elkaar hebben. Speciaal geselecteerde en getrainde vrijwilligers bemiddelen om te proberen een escalatie tot ontoelaatbaar en/of strafbaar gedrag te voorkomen. Buurtbemiddeling wordt al met veel succes in meer dan veertig gemeenten toegepast. Op dit moment vindt de werving en training van de vrijwilligers plaats.