Voedingcentrum


Worcestersaus met soedanrood uit handel genomen

23 februari 2005

In Nederland zijn flessen Worcester Sauce van het merk Crosse&Blackwell uit de handel gehaald omdat zij soedanrood bevatten. Deze kleurstof is verboden in Europa vanwege de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen. Hoewel het gaat om lage concentraties kleurstof, kunnen mensen die thuis nog een flesje hebben staan, dit beter weggooien.

In de worcestersaus is chilipoeder verwerkt met soedanrood. Vooral in Engeland zijn daardoor veel producten aangetroffen met soedanrood, waaronder sausen en kant-en-klaar-maaltijden. Soedanrood komt vaak voor in oosterse producten als chilipoeder, scherpe sausen en flessen rode palmolie die in tokos verkrijgbaar zijn. Op de site van de VWA staat een overzicht van producten in Nederland waarin soedanrood is gevonden. Een aantal importeurs heeft inmiddels producten teruggehaald uit tokos.

Chilipoeder

Soedanrood werd in juni 2003 voor het eerst in Frankrijk aangetroffen. Bij controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bleek de kleurstof met name voor te komen in chilipoeder uit India. Sindsdien controleert VWA elke partij chilipoeder die ons land binnenkomt. Daarnaast wordt het assortiment van grote importeurs van chilipoeder en afgeleide producten (zoals sausen) gecontroleerd.

E-nummer

Soedanrood is niet toegelaten in Europa voor gebruik in levensmiddelen en heeft daarom geen E-nummer. Additieven, zoals kleurstoffen, mogen alleen worden gebruikt na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen aanwijsbaar gezondheidsrisico oplevert. Pas na toelating in de Europese Unie krijgen ze een E-nummer. Soedanrood mag wel worden gebruikt in andere producten, zoals vloerwas en schoensmeer.