Gemeente Breda

Breda en Meer zetten gezamenlijk in op verbetering Hazeldonk-Meer

Hazeldonk_gr.jpg

Bedrijvenvereniging Logistic Center Hazeldonk en Werkgroep Industrie Kanton Hoogstraten (WIKAHO) hebben op donderdag 17 februari gezamenlijk vergaderd op initiatief van de gemeenten Breda en Hoogstraten. Doel is om gezamenlijk de schouders te zetten onder verbetering van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Hazeldonk-Meer. Ook schepen Van Aperen van Hoogstraten en wethouder Adank van Breda waren bij het gesprek aanwezig om de gemaakte afspraken bestuurlijk te bekrachtigen. Het overleg is een direct gevolg van de samenwerking van beide gemeentes aan het Crobus Parks project, een internationaal samenwerkingsproject dat ondernemen op grensoverschrijdende bedrijventerreinen in Noord-West Europa stimuleert.

Zowel vanuit Nederlands als Belgisch perspectief zien de deelnemers aan het overleg goede kansen in een gezamenlijke aanpak van thema's als ondernemen in de grensregio, duurzaam ondernemen, veiligheid, promotie, leegstand en communicatie tussen de bedrijvenverenigingen en overheden. Betrokkenen delen een visie op de toekomst en zullen concrete mogelijkheden voor samenwerking onderzoeken. .

De gemeenten Breda en Meer werken al samen in het kader van Crobus Parks, een samenwerkingsproject waaraan ook Europark Coevorden-Emlicheim, Avantis, NV Industriebank LIOF en het Ministerie van Economische Zaken deelnemen. In het kader van dit project wordt onder meer informatie verzameld om grensoverschrijdende bedrijventerreinen op te zetten, wordt actief gewerkt aan kaders voor promotie en acquisitie en wordt een toolbox opgezet voor de ontwikkeling van parkmanagement. Vanuit deze context krijgt de ontwikkeling van Hazeldonk een krachtige impuls. Voor deze Belgisch/Nederlandse locatie luidt het thema logistiek en distributie'. Aan dit concept wordt bredere dienstverlening, veelal value added logistics genoemd, toegevoegd. Zo vormt dit grensoverschrijdende bedrijventerrein een transportgebied dat een sterke schakel is in de mondiale transport- en distributieketen. Bereikbaarheid van, naar en ook op het terrein is een voorwaarde voor succes. Met de verbeteringen op de ring rond Antwerpen en de verbrede A 16 is hier grotendeels al in voorzien.

De ontwikkeling en realisatie van grensoverschrijdende bedrijventerreinen staat nog in de kinderschoenen. Overal in Europa wordt men geconfronteerd met vergelijkbare vraagstukken die op verschillende manieren opgelost worden. Crobusparks, en wat Breda en Hoogstraten betreft in het bijzonder Hazeldonk - Meer, moet bijdragen aan harmonisatie van de verschillende systematieken voor ruimtelijke ordeningsplanning, een verbetering van de samenwerking en een verhoging van de efficiëntie van investeringen en planningsactiviteiten.

De positie van Europa in de wereld wordt sterker, naarmate meer van deze samenwerkingsvormen hun vruchten afwerpen. De concrete afspraken die donderdagavond zijn gemaakt, spelen hier een positieve rol bij. Voor de Rijn-Schelde regio betekent de samenwerking tussen beide bedrijvenverenigingen een versterking van de concurrentiepositie van Logistiek Centrum Hazeldonk - Meer.

Breda, 23 februari 2005