Gemeente Tilburg

05089BO

Datum
22 februari 2005

Herziening bestemmingsplan Cenakel ter inzage

Aanpassing voorschrift gebruik kapel, bestemmingsplan ter inzage van vrijdag 25 februari 2005 tot en met donderdag 10 maart 2005

Het college heeft vorige week ingestemd met het voorontwerp-bestemmingsplan 'Het Leijpark, Cenakel, partiële herziening'. De kapel van het Cenakel, gelegen op de hoek van de Kempenbaan en de Ringbaan Zuid, mag volgens het nu geldende bestemmingsplan alleen gebruikt worden voor culturele doeleinden, zoals voor theater- en muziekvoorstellingen en als expositieruimte. De kapel is in eigendom bij het Tivolifonds. Het beheer ligt bij de Stichting Het Cenakel. Vorig jaar hebben het Tivolifonds en de Stichting Het Cenakel aan de gemeente gevraagd of de gebruiksmogelijkheden verruimd konden worden, zodat de kapel bijvoorbeeld ook gebruikt kon worden voor het organiseren van seminars, congressen en vergaderingen. Dit verzoek is niet gehonoreerd door de gemeente.

Gebruik in strijd met het bestemmingsplan
In het verleden is geconstateerd dat de kapel ook voor andere doeleinden dan culturele gebruikt werd. Het gemeentebestuur heeft tegen deze ongewenste situatie op willen treden, maar de (bestuurs)rechter in Breda heeft de gemeente in het ongelijk gesteld. In het bestemmingsplan is namelijk geen verbod opgenomen voor het in gebruik geven van de kapel voor andere doeleinden dan culturele doeleinden.

Herziening bestemmingsplan
Om deze situatie in de toekomst te voorkomen, heeft de gemeente besloten het bestemmingsplan te herzien en daarbij ook het in gebruik geven voor andere doeleinden dan culturele doeleinden te verbieden. Daarom is een voorontwerp-bestemmingsplan opgesteld, 'Het Leijpark, Cenakel, partiële herziening'. Het college heeft vorige week ingestemd met het voorontwerp-bestemmingsplan.

Inspraak
Voordat de procedure wordt voortgezet, wil het college eerst uw mening weten. Het voorontwerp-bestemmingsplan ligt daarom van vrijdag 25 februari tot en met donderdag 10 maart 2005 ter inzage in:


- Het gemeentelijk informatiecentrum in de Stadswinkel Centrum, Stadhuisplein 128 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.

Tijdens deze periode kunt u schriftelijk inspraakreacties indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Beleidsontwikkeling, Postbus 717, 5000 AS Tilburg, onder vermelding van "Inspraak bestemmingsplanherziening Cenakel".

Verdere procedure
Na afloop van de inzagetermijn neemt het college een beslissing over de ingediende zienswijzen. Als het college besluit dat de ingediende zienswijzen geen aanleiding geven het bestemmingsplan aan te passen, dan zal naar verwachting in mei 2005 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd en kunt u nogmaals uw mening geven. U wordt hiervan met een bewonersbrief op de hoogte gesteld.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van deze bewonersbrief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de heer Leon van Grinsven van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 013 542 82 61.

Verklarende woordenlijst


- Bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- Inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


- Inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het voorontwerp-bestemmingsplan.
-----------------------
Bij deze brief is een verklarende woordenlijst gevoegd. Daarin vindt u alle schuingedrukte woorden.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 717
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 82 61
Faxnummer
013 542 87 44

---- --