Siemens

Persbericht

A&D AS 200403.729

Den Haag, woensdag 23 februari 2005

Micro-plc van Siemens, vernieuwd, aangevuld en uitgebreid

De micro-plc Simatic S7-200 van Siemens wordt stelselmatig vernieuwd, aangevuld en uitgebreid. Door de ontwikkeling van twee communicatie-processoren voor koppeling met Ethernet respectievelijk met het internet is er vraag ontstaan naar nog krachtiger cpus bij deze succesvolle micro-plc. Nieuw zijn ook de grotere geheugenkaarten om complete applicaties met beschrijving op te slaan, de serie kleine operatorpanels, het verbeterde standaardmodel tekstdisplay en het vrij-configureerbare tekstdisplay.

De koppelmodules voor aansluiting van de micro-plc op Profibus-DP en AS-interface zijn vorig jaar aangevuld met twee Ethernet communicatieprocessoren. De CP 243-1 is de koppelmodule voor 10/100 Mbit/s Industrial Ethernet, de CP 243-1 IT voor aansluiting op de office-wereld. Voor deze koppelingen is de S7-200 nu uitgebreid met drie krachtige cpus. De cpu 224 en 226 zijn 40% sneller, hebben 50% meer ruimte voor programmas en 60% meer geheugenruimte voor data. Wanneer dat nog niet voldoende is heeft de nieuwe power-cpu 224 XP nog meer performance. Behalve nog eens 50% extra programmageheugen en 25% extra datageheugen heeft de cpu 224XP ook twee RS 485-interfaces. Hierop kan de gebruiker andere apparatuur aansluiten, zoals operatorpanels voor het visualiseren en bedienen en zelfs een printer, barcodelaser of gsm-modem.

De power-cpu 224 XP heeft ook twee analoge ingangen en een analoge uitgang met steekbare klemmen. Hierop kan men zonder extra modules regelbare aandrijvingen aansluiten. Voor eenvoudige positionering en het aansluiten van diverse soorten incrementele pulsgevers en aandrijvingen heeft de power-cpu twee snelle tellers voor 200 kHz. Met twee uitgangen die als PNP of sink dan wel als NPN of source zijn te parametreren kan men impulsen tot 100 kHz naar buiten uitvoeren voor alle soorten aandrijvingen.

De software Step 7 MicroWin in de nieuwe versie 4.0 ondersteunt al deze functies. Bovendien zijn andere functies aangepast of uitgebreid. Voorbeelden zijn de PID-regeling en de functies om met een telemetriemodem informatie te versturen en via Ethernet data over te brengen naar een pc.

Nieuw bij de micro-plc Simatic S7-200 zijn geheugenkaarten tot 256 kbyte. Op deze kaarten kan de machinefabrikant of de gebruiker de complete projectdocumentatie onderbrengen alsmede gegevens om recepten te beheren, aan te passen en te actualiseren. Door de gegevens regelmatig te registreren realiseert men een dynamische opslag van gemeten proceswaarden, gegevens voor statistische doeleinden en van meldingen voor storingen of bedrijfswaarden.

Nieuw van Siemens zijn ook de kleine operatorpanels. Speciaal voor de micro-plc S7-200 is het touchpanel TP 170micro ontwikkeld als opvolger van de TP 070. Het nieuwe touchpanel heeft een 5,7 inch display met 240 x 320 beeldpunten. Het panel heeft een meldsysteem met vrij te definiëren groepen meldingen. Verder kan de gebruiker van binnenkomende meldingen de historie reproduceren. Nieuw is ook de OP 73micro. Dit instapmodel heeft een 3 inch display en bediening door middel van toetsen. De TP 170micro en de OP 73micro zijn te projecteren met de nieuwe engineeringssoftware WinCC flexible.

Verder heeft Siemens het tekstdisplay TD 200 voor micro-plc Simatic S7-200 geheel vernieuwd. Bovendien is een uitvoering TD 200C leverbaar waarbij de toetsen geheel naar eigen wens zijn te configureren wat betreft hun plaats, vorm en grootte. In totaal zijn met de projecteringssoftware 20 toetsen te positioneren. Ook de kleur, het soort weergave in de afbeelding, het symbool of de tekst zijn naar keuze in te stellen. De finishing touch vormen de faceplate overlays. De gebruiker kan zelf de kleur kiezen, het soort weergave, de afbeeldingen, symbolen of teksten De plaatjes zijn los te bestellen en op een kleurenprinter af te drukken. Wanneer men zon plaatje op een TD 200C plakt ontstaat een tekstdisplay met een geheel eigen design.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Divisie Industry, Anton Nieuwstraten,
Tel: (070) 333 3274, e-mail: anton.nieuwstraten@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, e-mail: bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo