Siemens

Persbericht

A&D SE 200407.754

Den Haag, woensdag 23 februari 2005

Siemens vernieuwt industrial lite rack-pc in schok- en trillingsbestendige uitvoering

Siemens heeft als opvolger van de Simatic rack-pc IL 40S de versie 2.0 op de markt gebracht. Ten opzichte van zijn succesvolle voorganger is de performance verbeterd en het aantal functies uitgebreid. Ook de versie 2.0 van de IL 40S heeft een uitvoering voor industrial lite met een trillings- en een schokbestendigheid van 0,25/1 g. Daarmee komt deze rack-pc tegemoet aan de wensen van een groeiend aantal afnemers. De IL 40S V2 is ontwikkeld voor gebruik bij het automatiseren op de werkvloer, voor besturing en regeling van productieprocessen of specifieke veeleisende functies daarin, voor industriële beeldbewerking en voor procesvisualisatie.

Dankzij de toepassing van modernere en krachtigere processoren en grotere werkgeheugens kunnen met de Simatic IL 40S V2 gegevens sneller worden bewerkt en verwerkt. De computer heeft een nieuw moederbord gebaseerd op de Intel 865G chipset. Hiermee zijn de grafische prestaties duidelijk verbeterd. Om deze tot uiting te laten komen is een vrije AGP 8x insteekplaats beschikbaar. Optioneel kan de pc met een krachtige AGP-gafische kaart worden uitgevoerd om twee monitoren aan te sluiten.
De vernieuwde rack-pc is leverbaar met een Intel Celleron 2,5 GHz-processor en met 400 MHz FSB (front side bus). Daarnaast is er een variant met een 2,8 GHz Intel Pentium 4-processor en 800 MHz FSB. Deze variant is uitgevoerd met hyper threading technologie waarbij twee opgaven simultaan worden bewerkt. De Pentium 4-processor kan hierbij twee virtuele processoren vormen. Door de verbeterde micro-architectuur van Intel NetBurst bij deze technologie is de processor tot 25% krachtiger.
Het werkgeheugen is in plaats van de standaard 128 Mbyte in enkelkanalige uitvoering bij de optionele grotere geheugens dubbelkanalig uitgevoerd. Deze dual channel ddr-sdram geheugenmodules verhogen de rekencapaciteit aanzienlijk. Het werkgeheugen is uit te breiden tot 4 Gbyte.
De rack-pc IL 40S V2 is uitgevoerd met zes highspeed USB 2.0-interfaces, waarvan twee aan de voorzijde van de pc en een Ethernet-interface voor 10/100/1000 Mbyte/s.
De computer in de vernieuwde uitvoering heeft dezelfde inbouwmaten als zijn voorganger IL 40S V1. Hierdoor is een bestaande pc van dit type zonder problemen te vervangen.

Optioneel is de IL 40S V2 te leveren met een dvd-rom, dvd-rom/cd-rw of een dvd-brander. Als besturingssysteem heeft men de keuze uit Windows NT 2000 en XP. Nieuw is Windows 2000-server voor vijf clients. De beschikbaarheid van de pc is door spannings- en temperatuurcontrole afgestemd op 24-uursbedrijf bij 40 °C. De beschikbaarheid van de data op de harde schijf is nog verder te verhogen door toepassing van het RAID1-systeem met spiegelschijven en toepassing van de Simatic Pc Image Creator voor preventieve databeveiliging.

De IL 40S heeft een uitvoering voor industrial lite, dat wil zeggen een trillings- en een schokbestendigheid van 0,25 g/1 g. Bij het ontwerp van de mechanische uitvoering van notebooks en pcs in kantooruitvoering wordt met deze trillings- en schokbelasting geen rekening gehouden. Zwaardere trillingen en schokken komen op de werkvloer alleen voor bij exceptionele situaties. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een product op een rollenbaan of een vorkheftruck tegen de schakelkast botst, waarin een industriële computer is geplaatst. Siemens levert hiervoor rack- en panel-pcs in een speciale uitvoering. Deze categorie extra robuuste industriële computers is dan ook ontworpen voor trillingen tot 1 g en schokbelastingen tot 5 g.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
divisie Industrie, de heer G.J. Regtuit,
tel. (070) 333 3017, e-mail: gertjan.regtuit@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
tel. (070) 333 2325, e-mail: bernard.bos@siemens.com Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo