Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 23 februari 2005


PvdA versterkt keuzevrijheid ouders


Vandaag presenteert de PvdA het plan ouders en scholen samen sterk . In dit plan presenteert de PvdA uitgangspunten voor een nieuw onderwijsbeleid.


De centrale boodschap is een pleidooi voor een grotere invloed van en keuzevrijheid voor ouders. De Partij van de Arbeid verdedigt de onderwijsvrijheid, het recht van ouders om een school voor hun kind te kiezen. Om die reden vindt de PvdA dat scholen geen kinderen mogen weigeren als ouders de grondslag van de school respecteren.


De PvdA bepleit niet alleen dat ouders meer invloed krijgen op de schoolkeuze maar ook dat zij meer invloed krijgen op het schoolbestuur. Deze lijn wordt bijvoorbeeld uitgewerkt in het voorstel openbare en bijzondere scholen op een juridisch gelijke manier te organiseren; ook openbare scholen komen daarmee los te staan van de gemeente, wat als bijkomend voordeel heeft dat onderwijswethouders van hun dubbele pet -probleem worden verlost.


De verwachting is dat door deze maatregelen het onderwijsaanbod een betere afspiegeling van de wensen en voorkeuren van ouders zal vormen. De gemeente zou hier overigens, in laatste instantie, een toetsende en corrigerende rol moeten hebben teneinde te kunnen garanderen dat binnen de gemeente een pluriform onderwijsaanbod gerealiseerd wordt.


Ook op andere punten pleit de Partij van de Arbeid voor een sterkere rol van de gemeente en een kleinere rol voor het Rijk. Deze decentralisatie volgt op eerdere pleidooien van de PvdA om het aantal (beleids-)ambtenaren op het Ministerie van Onderwijs te halveren.


Artikel 23 van de Grondwet blijft in de PvdA plannen overeind, inclusief het recht om islamitische scholen te stichten. Wel moeten aan alle scholen scherpere doelstellingen rond het bevorderen van integratie en burgerschap worden mee gegeven.