Gemeente Haarlem


23 februari 2005

48/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht

Eerste subsidies cultuurstimuleringsfonds haarlem


Met ingang van 2005 heeft de gemeente Haarlem enige incidentele budgetten voor culturele projecten gebundeld in het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.
Vooruitlopend op de instelling van een nieuwe adviescommissie voor dit fonds is een aantal aanvragen reeds beoordeeld, waaronder enkele die ingediend waren in het kader van het voormalige Initiatieffonds, die geen verder uitstel duldden. Het college van B&W van Haarlem heeft op 22 februari 2005 besluiten genomen over deze eerste aanvragen voor het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.

Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die:
op het gebied van de kunst- en cultuur(educatie) liggen;
artistiek en inhoudelijk van goede kwaliteit zijn; of, indien een activiteit op het gebied van de amateurkunst ligt, een kwaliteits- en/of participatiebevorderend karakter hebben;
van belang zijn voor het culturele klimaat in de gemeente Haarlem.
Voor subsidie komen projecten en/of activiteiten in aanmerking die voldoen aan één of meerdere van de volgende doelstellingen of activiteitencategorieën:
Het project is gericht op nieuwe publieksgroepen, met name die groepen die minder dan anderen deelnemen aan culturele activiteiten, zoals jongeren, allochtonen of ouderen;
Het project betreft een nieuwe activiteit; wanneer het project georganiseerd wordt door een reguliere culturele instelling dient het additioneel te zijn aan het reguliere aanbod van de instelling;
Het project betreft bijzondere vormen van samenwerking; bij voorbeeld tussen verschillende kunstdisciplines, professioneel/amateur, bij het gebruik van cultureel erfgoed, verschillende culturele organisaties of initiatieven, of tussen kunst en andere sectoren, zoals bij voorbeeld onderwijs, sociaal cultureel werk, etc;
Het project draagt bij aan een kwalitatieve verbetering en verbreding van het aanbod voor het onderwijs. Het project draagt bij aan uitbreiding van de doelgroep en de totstandkoming van een doorlopende leerlijn. Cultuureducatief aanbod dat cultureel divers van karakter is, verdient bijzondere aandacht;
Het project bevordert het gebruik van cultureel erfgoed (musea, monumenten, archeologie en archieven) in het onderwijs.

Behandelde aanvragen
De volgende 8 projecten zijn gehonoreerd
Aanvrager: Kunstenaarsvereniging De Vishal: E2.000,=
Project: Festival 'Het zes continentenproject', een vervolg met beeldende kunst, eigentijdse muziek en literatuur. Het festival bestaat uit een serie concerten en dichteravonden rond het werk van componisten en schrijvers uit Haarlem en omgeving.
Aanvrager: Stichting Spaarndam 700: E500,=
Project: Tentoonstelling en publicatie 'Spaarndamse bedrijvigheid in de 20ste eeuw'.
Aanvrager: Stichting Haarlem Boekenstad: E4.000,=
Project: Bakenesser Avonden. De Stichting organiseert ook in 2005 een serie van 5 avonden met bekende auteurs, in de Toneelschuur en bij voorkeur met op dat moment schrijvers van actuele/ recent verschenen boeken.
Aanvrager: Commissie Woorden in de Waagschaal: E1.000,=
Project: De Haarlemse Dichtlijn. De commissie beoogt op zondag 29 mei of 5 juni 2005 op een aantal erfgoedlocaties in de binnenstad poëzie voor te dragen. De dichters staan onder een herkenbaar teken en het publiek wordt op een bijzondere wijze met (amateur)dichtkunst bediend.
Aanvrager: Koorschool St. Bavo Muziekinstituut: E1.000,=
Project: Concert van het wereldberoemde St. Paul's Cathedral Boys Choir uit Londen, op 8 april 2005 te Haarlem.
Aanvrager: Stichting Multiplex: E15.000,=
Project: Haarlemmerhoutfestival op 19 juni 2005. De aanvraag is ingediend ter compensatie van het wegvallen van de provinciale bijdrage (E 18.000,-- in 2004). De Stichting ontvangt structureel subsidie van de gemeente Haarlem voor de organisatie van het festival, maar kan door aanvullende fondsenwerving het programma aantrekkelijker en krachtiger maken.
Aanvrager: Capoeira School Semente da Senzala: E1.000,=
Project: 'Batizado Event 2005'. Op 7 mei 2005 zal in de theaterzaal van de Egelantier een demonstratie en interactieve voorstelling worden gegeven van dit oorspronkelijk uit Brazilië afkomstige fenomeen. Speciaal voor deze cultuureducatieve voorstelling worden 'mestres' van binnen en buiten Europa naar Haarlem gehaald.
Aanvrager: Stichting Clavecimbel Genootschap Nederland: E1.500,=
Project: Haarlemse Clavecimbel Dagen. Op 21 en 22 mei 2005 vindt de tiende en dus jubileumeditie plaats van het Haarlemse Clavecimbel Concours, met als thema 'Van Bach tot Benda'.

De volgende 2 projecten zijn niet gehonoreerd:
Aanvrager: Uitgeverij Prometheus-Bert Bakker-Van Goor
Project: Uitgave van het manuscript 'Dit belooft een nacht te worden', auteur René/Renate Stoute. Deze auteur was een tijdje woonachtig in Haarlem.
Aanvrager: Kamerkoor Vocoza
Project: Jubileumproject 'VOCOZA 25 jaar: van Mozes tot Mozart'. Uitgave van een jubileum-cd en drie concerten Moderne Amerikaanse koormuziek, waarvan 1 optreden zal plaatsvinden in de Doopsgezinde Kerk te Haarlem.
Bij 6 projecten is aan de subsidieaanvragers verzocht de aanvraag te herzien en opnieuw vóór 1 maart in te dienen ter beoordeling door de adviescommissie.

Cultuurstimuleringsfonds Haarlem
Het Cultuurstimuleringsfonds richt zich met name op:
. Stimulering van cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs, met name op de versterking van het aanbod van de culturele instellingen;
. Stimuleren van het gebruik van cultureel erfgoed als instrument voor cultuureducatie en bereik van nieuwe doelgroepen;
. Stimulering van het productieklimaat, met aandacht voor bereik van nieuwe doelgroepen;
. Realisatie van overige projecten op het gebied van kunst en cultuur.
Aanvragen voor projecten in 2005 kunnen nog vóór 1 maart, vóór 1 juni en vóór 1 september ingediend worden, waarna de aanvragen ter beoordeling worden voorgelegd aan een onafhankelijke adviescommissie.
leven & wonen > cultuurbeleid > subsidies > format Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.


MO/communicatie
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-5115594

---- --