Gemeente Haarlem


23 februari 2005

49/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College van B&W positief over de aanwijzing van Boerderij Noord-Akendam als beschermd Rijksmonument

Het college van burgemeester en wethouders hebben een positief oordeel geveld over de aanwijzing van boerderij Noord-Akendam als beschermt rijksmonument. Als ook de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, zal er namens de gemeente een positief advies naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) aan. Uiteindelijk is het de minister van OCW, geadviseerd door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die een besluit over de monumentenstatus zal nemen.


Onderdeel van de wettelijke procedure is dat de gemeente het rijk adviseert over de aanwijzing. Er is daarom een hoorzitting geweest waarin de gemeente Haarlem aan de betrokken partijen hun standpunten heeft gevraagd.

Het Recreatieschap Spaarnwoude is de eigenaar van de boerderij en is eveneens positief over een eventuele aanwijzing als rijksmonument. Uiteindelijk wil men de voor Haarlem unieke boerderij bouwkundig herstellen in de oude glorie. De boerderij is gezien de bouw (18e eeuw) en landschappelijke ligging historisch uniek. Het is de laatste nog bestaande boerderij van het zogeheten 'Schotertype'; een woonstalhuis met aangebouwde dubbele stolp.

Stichting Historisch Schoten zet zich in voor het behoud van de boerderij Noord-Akendam aan de Vergierdeweg 452-454 in Haarlem Noord. Eind april 2004 heeft deze stichting een aanvraag voor de rijksmonumentenstatus ingediend bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Deze aanvraag heeft brede steun o.a. van diverse verenigingen en stichtingen waaronder: Boerderijenstichting Noord-Holland, Vrienden van de Stolp, de vereniging Behoud Hekslootpolder, Bond Heemschut, afdeling Noord-Holland, Vereniging Haerlem en Bureau Monumenten & Archeologie van de provincie Noord-Holland.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Colette Laddé, communicatieadviseur
023-5113581
c.ladde@haarlem.nl

---- --