NIZW

Aantal gebruikers jeugdzorg groeit met ruim 30 procent

Cijfers en trends in de Nederlandse jeugdzorg

Aantal gebruikers groeit met ruim 30 procent

Utrecht, 23 februari 2005 - In Nederland is tussen 1998 en 2002 het aantal gebruikers van jeugdhulpverlening, justitiële jeugdzorg en de jeugd-lvg (licht verstandelijk gehandicapten) samen met 33 procent gegroeid van zo'n 120.000 tot 160.000 personen. Bij de jeugd-ggz, waarvan pas vanaf 2000 cijfermateriaal beschikbaar is, steeg het aantal ingeschreven cliënten in drie jaar tijd met 30 procent. Dit kan erop wijzen dat de problemen bij jongeren en hun ouders in aantal en ernst zijn toegenomen, maar ook is het mogelijk dat cliënten de weg naar de jeugdzorg beter weten te vinden. Dat is een van de trends die gesignaleerd worden in het rapport De Nederlandse jeugdzorg in cijfers 1998-2002 dat deze week verschijnt bij NIZW Jeugd.

De behoefte aan informatie over jeugdzorg is groot. Er gaat veel geld om in de jeugdzorg en de sector staat in toenemende mate onder druk om zich te verantwoorden. Als instrument voor beleidsontwikkeling en aansturing is informatie onmisbaar. Toch kan er tot dusver maar op beperkte schaal aan deze behoefte worden voldaan omdat beleidsrelevante informatie ontbreekt of de bruikbaarheid beperkt is. In het rapport De Nederlandse jeugdzorg in cijfers is beschikbaar cijfermateriaal over de jeugdzorg bijeengebracht, zijn op grond daarvan de belangrijkste trends in de jeugdzorg tussen 1998 en 2002 in kaart gebracht en voor zover mogelijk geïnterpreteerd. Op deze wijze wordt de stand van zaken binnen de jeugdzorg geschetst voorafgaand aan de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de jeugdzorg.

75.000 aanmeldingen op jaarbasis
Over ontwikkelingen in de vraag naar jeugdzorg is op landelijk niveau weinig bekend omdat de registratie daarvan nog niet op orde is. De cijfers die beschikbaar zijn, wijzen erop dat de Bureaus Jeugdzorg en de instellingen voor jeugd-ggz samen tussen 2000 en 2002 jaarlijks ongeveer 75.000 aanmeldingen voor jeugdzorg binnenkrijgen. Daarvan leidt 40 tot 50 procent tot een indicatie voor jeugdzorg, 50 tot 60 procent tot een advies voor vrij toegankelijke hulp. Met de komst van de Wet op de jeugdzorg zullen deze getallen nauwkeuriger worden omdat deze wet registratiehuishouding verplicht stelt.

Opmerkelijke trends
Opmerkelijk is dat in alle sectoren binnen de jeugdzorg een stijging van het aantal gebruikers wordt gesignaleerd. Cliënten doen bovendien op steeds jongere leeftijd een beroep op de jeugdzorg. Daarnaast lijkt er onder 12- t/m 17-jarigen sprake te zijn van steeds zwaardere problematiek. Ook groeit het percentage meisjes in de jeugdreclassering.
De samenstellers van het rapport hebben per zorgtype ook gekeken naar trends in de behandelcapaciteit en het beschikbare budget. Bijna overal in de jeugdzorg valt een capaciteitsgroei te constateren. Afgezet tegen het toenemende aantal cliënten blijkt echter dat meer cliënten hulp krijgen met minder capaciteit.
Bestellen
De Nederlandse Jeugdzorg in cijfers 1998 - 2002 is geschreven door Marian de Graaf, Ria Schouten en Carolien Konijn. Het rapport is te downloaden van de website www.jeugdzorg.nl onder de knop Praktijk bij feiten en cijfers of te bestellen voor euro 6,95 via bestel@extern.nl.

Noot voor de redactie (