Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Leeuwarden getest op stijl

Bron: Dik Kruithof, raadslid PvdA (23-02-2005) De gemeenteraad van Leeuwarden was dinsdagavond uitgenodigd voor een bijeenkomst over de volksvertegenwoordigende taak van de raad. Dat is de taak waarvoor wij als raadsleden moeten praten met "het volk" en dus zo weinig mogelijk op het stadhuis moeten zitten. Maar goed, als deskundigen ons komen uitleggen hoe je iets beter kunt doen moet je daar altijd open voor staan niet waar?

Voor de vergadering kregen we twee stukken toegestuurd, gewoon lekkere lange beschouwende stukken zonder een concrete vraagstelling. Het ene was een Rapport van de Raad voor Openbaar Bestuur dat "burgers betrokken, betrokken burgers" heette en voornamelijk een opsomming bevatte van de vele vormen van burgerparticipatie die er in Nederland al geprobeerd zijn. Het andere rapport was een discussiestuk van Maurice de Hond met als titel "Naar een slagvaardige democratie in de 21e eeuw" waarvan de kern was dat als je iedereen naast een bankpas ook een kiespas geeft je veel makkelijke over allemaal zaken verkiezingen kunt houden en zo de burgers meer kunt betrekken bij de besluitvorming dan met het ouderwetse systeem dat we nu nog hanteren.

De avond begon met de presentatie van de resultaten van een onderzoek dat stagiaire Jolien Engberts met de zogenaamde stijlentest gedaan had naar de verschillende stijlen die voorkomen in de Leeuwarder Gemeenteraad. Je kon een Partijpoliticus zijn, een Bestuurder, een Ombudsman, een Coach of een Volger. Volksvertegenwoordiger kon je niet zijn, dat zat in al die stijlen ingebouwd bleek later. Als de resultaten van de door ongeveer 25 raadsleden ingevulde stijlentest op een bepaalde manier werden opgeteld dan bleek dat we ongeveer op het gemiddelde uitkwamen en wat dat betreft een heel normale gemeenteraad zijn.

Daarna kwam de speciale gast Stavros Kouridis, docent uit Tilburg en schrijver van een boekje waarin die stijlentest wordt uitgelegd. Hij was erg blij dat we als raad zo dapper waren om met elkaar te willen praten over hoe de politieke partijen hun lijsten samenstellen. Dat werd gedaan in de vorm van een interactieve digitale discussie over "het profiel van het raadslid". Hij had daarvoor een stemsysteem meegenomen dat het zelfde deed als wat het nieuwe stemsysteem in de raadszaal ook moet kunnen, maar wat kennelijk niet goed genoeg was. We hebben ons bezig gehouden met interessante stellingen als "raadsleden moeten in staat zijn om zich snel in beleidsdossiers te verdiepen en dossierkennis op te bouwen" (eens of oneens) en "onze wethouderskandidaat is de fractievoorzitter en daarmee automatisch lijstaanvoerder" (een of oneens). Gelukkig waren ook bestuurders van de afdelingen uitgenodigd en waren er zelfs zes aanwezig, want dat zijn natuurlijk de mensen die over dit soort dingen gaan, niet de zittende raadsleden.

En na de zitting die toch nog duurde van half acht tot half elf was er nog een drankje in de kelders. Misschien was het daar wel om begonnen.