Provincie Zeeland

Zeeland helpt Batticaloa District

De Provincie Zeeland stelt 25.000 euro beschikbaar voor 500 fietsen voor schoolkinderen in Batticaloa District, een provincie aan de oostkust van Sri Lanka. Dit is het startschot voor de band die Zeeland wil aangaan met Batticaloa. Samen met Goes, Middelburg, de Stichting Schouwen-Duiveland Helpt Azië en het Zeeuwse onderwijs wil de Provincie de bevolking daar ondersteunen om het dagelijkse leven na de tsunami weer op te pakken. De Middelburgse Janny Fioole van Stichting Van Hand tot Hand brengt, in overleg met autoriteiten in de Srilankaanse provincie, wederopbouwprojecten voor de Zeeuwen in kaart.

Het eerste project waarmee Zeeland aan de slag kan, is het fietsenproject: Bikes for Batti. 500 fietsen, dat wordt al een klapper!, verzekert Janny Fioole vanuit Sri Lanka. Een deel van de jeugd kan weer naar school. Al moet dat vaak vanuit een tentenkamp. De fietsen betekenen hoop en dat hebben de mensen hard nodig. Duizenden fietsen zijn weggespoeld of onherstelbaar beschadigd. De 500 fietsen vormen dus maar een begin. Het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland pakt de actie in naam van het Zeeuwse onderwijs verder op om er voor te zorgen dat veel meer kinderen terug naar school kunnen en misschien nog deze zomer examen kunnen doen. Ook overwegen de Zeeuwse scholen of ze één of meerdere scholen in Batticaloa kunnen adopteren.

De Stichting van Hand tot Hand bekijkt met de Kamer van Koophandel en de Government Agent - het hoofd - van Batticaloa District hoe Zeeland de regio het best kan ondersteunen. Er liggen plannen voor de bouw van een mobiele installatie waarmee vissersboten kunnen worden gerepareerd en gebouwd, er zijn plannen om kleine bedrijven weer op de been te helpen en om huizen te bouwen. Maar de plannen moeten gedetailleerd op papier worden vastgelegd. Janny Fioole werkt er hard aan, opdat de Srilankaanse autoriteiten instemmen met de Zeeuwse hulp en de Zeeuwen hun hulp kunnen verantwoorden aan de achterban.

De Stichting Schouwen-Duiveland Helpt Azië gaat een visserijproject ondersteunen in de getroffen vissersdorpen Kalkudah en Passakudah in Batticaloa. Middelburg, Goes en de Provincie spelen in op de andere projecten die nu worden uitgewerkt. De Zeeuwen handelen in samenspraak met de Stichting Van Hand tot Hand en zullen elkaar ondersteunen waar dat kan en nodig is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pien Wildeman (tot
18.00 uur 06 30778865) of met Winnie Tahitu (0118 631559)

Waarom Batticaloa District

Zeeland heeft samen met de Stichting Van Hand tot Hand gekozen voor Batticaloa District, omdat hier de hulp extra hard nodig is. Na een heftige cycloon in 1978 waarbij veel doden vielen en grote schade ontstond, woedde hier vanaf 1983 een burgeroorlog tussen de tamiltijgers en regeringstroepen. Na de wapenstilstand in februari
2002 begon de wederopbouw. Zelfs het toerisme kwam voorzichtig op gang aan de oostkust. De tsunami in december vorig jaar zorgde voor enorm veel verlies en schade. Door de vele lagunes is de oostkust nog eens extra zwaar getroffen. De bevolking moet nu opnieuw aan de wederopbouw beginnen.
De overheid en Non Gouvernementele Organisaties (NGOs) hebben ook aan de oostkust de noodhulp snel opgepakt, waardoor epidemieën tot nu toe zijn uitgebleven. Maar de wederopbouw komt er nog niet echt van de grond. Van de 500.000 inwoners zijn 2850 mensen overleden, 2375 zijn zwaar verwond en 952 mensen zijn nog vermist. Meer dan 90.000 mensen zijn in 36 kampen onderbracht en 100.000 zitten bij familie en vrienden.

Andere activiteiten

Het coördinatiesteunpunt Zeeland helpt Azië, dat voor de Provincie de hulp bij wederopbouw in Sri Lanka en Indonesië coördineert, inventariseert ook met een andere stichting de ondersteuning van een project in Batticaloa. Verder bekijkt het steunpunt met de Stichting Wederopbouw Dorpen Sri Lanka van de Vlissinger Remi Lobbezoo of de provincie aan de zuidwestkust ook een wederopbouwproject kan ondersteunen. Ook op Aceh zijn de eerste contacten gelegd om daar met of via Zeeuwen de wederopbouw te ondersteunen. Aceh bevindt zich nu nog grotendeels in de noodhulpfase.


23 februari 2005, Pien Wildeman, tot 18.00 uur 06 30778865, persberichtnr. 20/05