Gemeente Doetinchem

Doetinchem onderzoekt inzet wijkwachten


- 23 februari 2005 -
De gemeente Doetinchem onderzoekt de mogelijkheid wijkwachten te gaan inzetten. Deze wijkwachten kunnen een rol spelen in de integrale aanpak van de veiligheid en het verhogen van de leefbaarheid in de wijken. Om deze taak goed uit te kunnen voeren, is een wetsvoorstel voor bestuurlijke boetes in de maak. Dit zijn boetes die de gemeente kan gaan opleggen voor kleine ergernissen in het publieke domein zoals zwerfvuil, overlast en fout parkeren.

Handhaving en toezicht in de openbare ruimte komen steeds vaker op het bordje van de gemeente terecht nu de politie zich meer richt op haar kerntaken. Het is de bedoeling dat naast de extra toezichthouders ook vrijwilligers in de buurt actief worden. Zo past het project in het beleid van wijkgericht werken, waarbij burgers medeverantwoordelijk worden voor hun eigen leefomgeving. Tenslotte wordt met het project een nevendoel op het gebied van werkgelegenheid gediend: de wijkwachten worden gerecruteerd uit het bestand van werkzoekenden, die met deze opleiding en werkervaring hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Samen met de diverse partners in het project
-politie, Sité en een reïntegratiebedrijf- wordt de komende tijd de haalbaarheid van het plan onderzocht.

`Maatjes' voor de professionele handhavers
De gemeente heeft reeds professionele handhavers in dienst, de bevoegd opsporingsambtenaren (BOA's). De beoogde nieuwe wijkwachten kunnen uitstekend als `maatje' van de BOA gecertificeerde wijkwachten meedraaien. Bij gebleken geschiktheid kunnen deze assistent wijkwachten zelf ook worden opgeleid tot bevoegd opsporingsambtenaar. Voor vrijwilligers uit de buurt bestaat de mogelijkheid als wijkwacht/conciërge aan de slag te gaan. De extra wijkwachten zijn de ogen en oren van de wijk en ondersteunen daarin de politie en de bevoegde handhavers. Hun taken bevinden zich vooral op het gebied van preventie, toezicht en beheer. Zo houden ze toezicht op auto's, fietsen, leegstaande woningen, zwerfvuil, defecte infrastructuur en ongewenst verkeersgedrag. Ze geven informatie, lossen kleine problemen op of schakelen zo nodig de professionele handhavers in. Verder zijn zij inzetbaar bij grote evenementen of als verkeersregelaar. Ze kunnen geen proces verbaal opmaken.

Samenwerking
De wijkwachten worden waarschijnlijk ondergebracht bij het bestaande handhavingteam van de gemeente. Om alles toezichthouders adequaat te laten optreden is een nauwe samenwerking met de politie een voorwaarde. Een reïntegratiebedrijf kan zorgen voor de opleiding en plaatsing van de nieuwe medewerkers. Voor de financiering van het project wordt gekeken naar de mogelijkheden die de Wet werk en bijstand (WWB) biedt. Op termijn zou de inzet van de bevoegd opsporingsambtenaren (BOA's) uit de opbrengsten van de bestuurlijke boetes gefinancierd kunnen worden. Ook is Sité bereid in het project te investeren. Daarnaast worden diverse subsidiemogelijkheden onderzocht.