CNV PUBLIEKE ZAAK

Geef werknemers recht om kwaliteit in (ouderen)zorg af te dwingen

CNV Publieke Zaak is ingenomen met de aandacht van de politiek voor het personeel in de ouderenzorg, maar vraagt zich af of de richting van Tweede Kamer en kabinet juist zijn. Wordt de kwaliteit van zorg beter van meer inspecties of een meldlijn? Onderhandelaar Leon Vincken denkt dat er een andere oplossing mogelijk is.

De politiek is in rep en roer en iedereen lijkt nu de Zwarte Piet bij staatssecretaris Ross neer te leggen. Toch doen ook werkgevers in de ouderenzorg volop mee aan afspraken over productieverhoging, zonder extra personeel aan te trekken. Vervolgens ontstaan er problemen met de kwaliteit van de ouderenzorg en iedereen begint over meer inspecties, een meldlijn of weer nieuwe keurmerken.

Mening werknemers
CNV Publieke Zaak gelooft als belangenbehartigers van de werknemers in de zorgsector niet in deze oplossingen. Gek genoeg wordt de werknemers in de sector nauwelijks om een mening gevraagd. Zij voelen zich soms roependen in de woestijn. Want wie legt familie en bewoners in de ouderenzorg steeds maar weer uit waarom er te weinig zorg is? Ondertussen kondigen directies de zoveelste fusie of reorganisatie. Of ze stellen een interim manager met een topsalaris aan.

Meer zeggenschap
'Werknemers in de zorg willen bewoners helpen, willen klaar staan. Zou het niet vele malen effectiever zijn als diezelfde werknemers wat meer zeggenschap kregen over de kwaliteit van de zorg? Is het niet zinvoller om werkgevers te verplichten de kwaliteit van de zorg te bespreken met de uitvoerenden van die kwaliteit? Het begint dan met het scheppen van een open cultuur waarin werknemers hun kijk op kwaliteit, geleerd in de beroepsopleiding en dagelijkse praktijk, mogen verwoorden. Zij weten als geen ander wanneer zorg onder de maat is en wanneer ingegrepen moet worden', meent de bestuurder van CNV Publieke Zaak.

Dagelijkse wandelingen
Structureel in gesprek met de afdelingsleiding, praten over van te voren afgesproken kwaliteitsnormen met de daarbij behorende middelen. Zowel personele kwaliteit als bijvoorbeeld tilhulpmiddelen of de broodnodige dagelijkse wandelingen met de bewoners. Kan de afgesproken kwaliteit niet geboden worden dan moeten diezelfde werknemers de mogelijkheid hebben om taken af te stoten. Desnoods wordt het aantal bewoners verminderd. De ondernemingsraad is bij uitstek het orgaan dat zo'n afspraak op de voet volgt en de directeur hiervoor ter verantwoording kan roepen.

Werknemersrecht
CNV Publieke Zaak maakt zich bij de komende CAO-onderhandelingen in de hele zorgsector sterk voor dit werknemersrecht. Dus niet alleen in de verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Bij deze onderhandelingen gaat het echt niet alleen om levensloop en prepensioen. Vincken: 'Het vastleggen van de zorgkwaliteit is ook een arbeidsvoorwaarde. Werknemers in de zorg moeten een afdwingbaar recht krijgen om de afgesproken zorg op het van te voren vastgestelde kwaliteitsniveau te leveren. De komende CAO-onderhandelingen zullen duidelijk maken of de werkgevers lef hebben met ons dergelijke afspraken te maken'.