Bouwend Nederland


Nijhuis Bouw Digitale Aannemer van het jaar

Nijhuis Bouw B.V. uit Rijssen is uitgeroepen tot De Digitale Aannemer van het jaar. Nijhuis zet ICT optimaal in bij het verwezenlijken van een grote variatie aan keuzemogelijkheden voor kopers binnen één woningbouwproject en houdt tegelijkertijd het bouwproces beheersbaar. De prijs is op 23 februari uitgereikt door Karin van Willigen, directeur Bouweconomie van Bouwend Nederland tijdens Bouw&ICT, onderdeel van de BouwBeurs in Utrecht.

De prijs, die bestaat uit een trofee, wordt door Bouwend Nederland toegekend aan één van haar lidbedrijven, die zich onderscheidt door een vernieuwend gebruik van ICT in de bedrijfsvoering.

"Nijhuis Bouw heeft in de praktijk bewezen dat een bewuste toepassing van ICT de mogelijkheid biedt om zeer klantgericht te werken. Nijhuis maakt op basis van het ontwerp van de architect en de keuzemogelijkheden van de klant in een zo vroeg mogelijk stadium een integraal ontwerp met alle varianten. Hierbij maakt het bouwbedrijf gebruik van een databank met gegevens van producten van zo'n 25 toeleveranciers. De efficiënte wijze waarop Nijhuis met behulp van ICT aan de wensen van de klant gehoor kan geven, getuigt van procesbeheersing op zeer hoog niveau", aldus het juryrapport.

Bij het bepalen van De Digitale Aannemer is door de jury gekeken naar het marktpotentieel van de ICT toepassing, de mate van innovatie, de gebruiksvriendelijkheid, de uitstraling die het heeft op andere bouwbedrijven, de prijs/prestatie verhouding en de bijdrage aan de kwaliteit van het bouwproces en/of bouwproduct.

Mercuur Bouw verdient volgens de jury een eervolle vermelding omdat het laat zien dat ook een klein bouwbedrijf veel aan ICT kan hebben. Het Volendamse bedrijf maakt slim gebruik van een vernieuwend softwarepakket en werkt op de bouwplaats veel met PDA's (Personal Digital Assistents). Dit levert grote besparingen in tijd en papieren rompslomp op.

Het Bredase bouwbedrijf Balemans B.V. is genomineerd, omdat dit bedrijf heeft geïnvesteerd in een toegankelijke en transparante website in combinatie met een klantvriendelijke werkwijze.

Bouwbedrijf Van den Bergh uit Bergen op Zoom is genomineerd, omdat zij een volledig geïntegreerd softwarepakket toepassen. Bij tal van bedrijven is nog sprake van zogenaamde eiland-automatisering. Delen van het proces zijn geautomatiseerd, maar niet op elkaar afgestemd. Van den Bergh verdient lof omdat dit bouwbedrijf heeft geïnvesteerd in een geïntegreerd pakket. Het is de derde keer dat de prijs voor De Digitale Aannemer van het Jaar is uitgereikt. De jury van De Digitale Aannemer bestond dit jaar uit dr. ing. P.J. Fraanje en ing. A. van Wingerden van Bouwend Nederland, drs. R. Provoost van USP Marketing Consultancy, P. de Winter van het vakblad Bouwwereld en de heren ir. G. Pieters en ir A. Hartjes van SBR.

woensdag 23 februari 2005; Bouwend Nederland