Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Iraanse Rode Halve Maan coördineert hulpverlening na zware aardbeving in de provincie Kerman in Iran

De zware aardbeving in de ochtend van 22 februari nabij de stad Zarand in de provincie Kerman, Zuidoost-Iran, heeft tot op heden meer dan 500 dodelijke slachtoffers en meer dan 1.000 gewonden gemaakt. Dat is een voorlopig aantal dat mogelijk nog kan stijgen.

De aardbeving had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter en zorgde voor de volledige vernieling van zes dorpen in de buurt van Zarand. Een veertigtal dorpen hebben tot 90 % schade geleden, en nog eens 25 dorpen zijn voor meer dan 50 % vernield. Men gaat ervan uit dat zo'n 30.000 inwoners in de streek in meer of mindere mate getroffen zijn.

De Iraanse Rode Halve Maanvereniging, die van de Iraanse overheid een mandaat heeft om bij dergelijke rampen de coördinatie van de reddings- en hulpacties op zich te nemen, heeft onmiddellijk vijftig reddingsteams uitgezonden om de eerste hulp te bieden. Elk team bestaat uit dertig hulpverleners met volledige uitrusting. Ze zoeken naar overlevenden, verzamelen lijken van de slachtoffers, brengen de gewonden over naar de ziekenhuizen en verdelen hulpgoederen uit de voorraden van de Iraanse Rode Halve Maan in Teheran en in de regio.

Op dit ogenblik verlopen de hulpacties snel en efficiënt, en is er geen nood aan buitenlandse hulpgoederen of hulpverleners. Dit is onder meer te danken aan het feit dat de Iraanse Rode Halve Maan een goed gestructureerde organisatie is met veel ervaring op gebied van hulpverlening bij aardbevingen, en waarin rampenparaatheid een belangrijke plaats inneemt. Na de zware aardbeving in Bam eind 2003 heeft de Iraanse Rode Halve Maan met steun van Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen ervoor gezorgd dat de capaciteit van de organisatie op vlak van rampenparaatheid nog verder versterkt werd, en dit loont.

Mechelen, 23 februari 2005

Voor meer info kan je contact opnemen met Tuur Hoste, tel: 015-44 34 90