Gemeente Breda

Bouwregels voor burgers op internet

Wethouder Adank presenteert op 23 februari de Bredase bouwregels op internet tijdens een feestelijke bijeenkomst in MEZZ. Met dit onderdeel van de gemeentelijke website www.breda.nl kunnen burgers en andere belanghebbenden veel informatie binnenhalen waarmee ze rekening moeten houden als ze gaan bouwen of verbouwen. Ook veel formulieren zijn nu ook via internet te verkrijgen. Met de digitale bouwregels is voor de burger en voor de gemeente veel tijd te besparen.

Het idee voor de digitale bouwregels ontstond bij de verplichting van de rijksoverheid om de welstandseisen in de Welstandsnota niet alleen op papier beschikbaar te hebben, maar ook digitaal. Burgers en andere belanghebbenden moeten via internet de bouwregels kunnen bekijken. Het blijkt dat bij het gemeentelijk telefonisch Informatiepunt Bouwen en Wonen bijzonder veel vragen binnenkomen over zaken die de welstand betreffen in relatie tot onder meer het slopen, asbestverwijdering, bouwen, het bestemmingsplan, de bouwvergunning en monumenten. Door deze vragen te combineren en in een logische volgorde te zetten, kunnen belanghebbenden door een oerwoud aan regels op de internetsite veelal de informatie vinden die voor hen van belang is. De basis hiervoor is gelegd, maar verfijning en uitbreiding is in de toekomst noodzakelijk. De site bevat daarnaast ook links naar een eenvoudige test om te beoordelen of er al dan niet een bouwvergunning noodzakelijk is en naar het Bouwbesluit op de website van het ministerie van VROM.

De digitale bouwregels zijn te vinden op www.breda.nl, in het lopend tekstbandje bouwen en verbouwen', via Dienstverlening, Producten en diensten', Formulieren of Veelgestelde vragen: (Aan welke regels moet ik me houden als ik wil bouwen of verbouwen?) of via de zoekmachine door bouwen en verbouwen in te tikken.

Breda, 23 februari 2005