Gemeente Haarlem


23 februari 2005
sector Concernstaf

050/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Handhaven in Haarlem: met elkaar en voor elkaar

College stelt het tweede Handhavingsprogramma vast

In Haarlem staat handhaving hoog op de agenda. De gemeente controleert streng op het naleven van regels. Bij overtreding wordt snel opgetreden. Om de handhaving nog effectiever te laten verlopen, is er in Haarlem een zogeheten handhavingsregisseur actief. Deze regisseur heeft een Handhavingsprogramma opgesteld, dat deze week door het college van B&W aan de gemeenteraad is aangeboden. Het Handhavingsprogramma maakt zichtbaar wie in Haarlem wat handhaaft en geeft weer wat er nodig is om de handhaving in Haarlem nog beter te laten verlopen.

Er zijn in Haarlem veel handhavers actief, zoals bouw- en milieu-inspecteurs, reinigingsagenten, brandweerinspecteurs, parkeercontroleurs, de politie en de juridisch medewerkers openbare ruimte.
Onder het motto: 'Handhaven in Haarlem: met elkaar en voor elkaar' zorgt de handhavingsregisseur ervoor dat deze handhavers zoveel mogelijk samenwerken. Daarnaast stimuleert de regisseur verbeteringen in de organisatie rond handhaving. Het afgelopen jaar hebben tien afdelingen die zich met handhaving bezig houden, elkaar adviezen gegeven om de effectiviteit van de handhaving te verbeteren. In 2005 wordt de aandacht erop gericht dat de in Haarlem actieve handhavers elkaar alle overtredingen melden.

Openbare ruimte en vervuiling
Via het Handhavingsprogramma stelt het college van B&W de gemeenteraad jaarlijks voor welke handhavingsproblemen als eerste moeten worden aangepakt. In 2005 kiest het college evenals in 2004 voor het onderwerp openbare ruimte en vervuiling. Zoals onder meer blijkt uit het laatste Omnibusonderzoek leeft dit thema sterk onder Haarlemmers. Projecten op het gebied van openbare ruimte en vervuiling hebben in 2004 tot goede resultaten geleid. In een aantal Haarlemse wijken zijn aanhangers, overhangend groen, fietswrakken en illegaal te koop aangeboden auto's aangepakt. In stadsdeel Centrum/Zuidwest werd wildplak en graffiti succesvol bestreden, met een rustiger straatbeeld als gevolg. Tot slot treedden milieuambtenaren in Europawijk nadrukkelijk op tegen bewoners die hun huisvuilzakken niet in de daarvoor bestemde ondergrondse verzamelpunten deponeerden. Het aantal overtredingen is hierdoor in Europawijk aanzienlijk teruggebracht.


Linda Lans
023-5113075/06-46215010
llans@haarlem.nl

---- --