Socialistische Partij

Indrukwekkende manifestatie proloog van debat over verpleegzorg

23-02-2005 * "Ik zal staatssecretaris Ross vanmiddag vragen haar hart voor ouderen te laten spreken. Haar vragen moed te tonen. Sla met de vuist op tafel in de ministerraad. Zeg tegen Zalm en Balkenende: dit kan niet, dit is niet menswaardig, dit neem ik niet voor mijn rekening." Dat zei Agnes Kant aan de vooravond van het debat over de verpleeghuiszorg tijdens de manifestatie "Respect voor ouderen NU", op het Plein bij de Tweede Kamer.

Tijdens de manifestatie werd nogmaals aandacht gevraagd voor de wantoestanden in verpleeghuizen. Direct betrokkenen voerden het woord. Een van hen was ziekenverzorgende Anne Reijs. "De schrijnende praktijk is dat wij met drie mensen werken op een afdeling met 22 dementerende ouderen. Elke dag is een race tegen de klok, terwijl dit natuurlijk nooit zou mogen. Deze mensen zijn direct afhankelijk en hebben vooral veel baat bij rust. In het verleden probeerden we dat met een zogeheten snoezelruimte, waar men zich erg prettig voelde. Nu ren ik 's middags maar naar de medicijnkast om op een andere manier de onrust te bestrijden. Dit kan en mag niet. Het enige dat een oplossing kan bieden zijn meer handen aan het bed."

"Als ik de staatssecretaris hoor praten over meer inspectie, dan vind ik dat prima. Maar alleen als ze mee komen helpen. Wat wij nu doen lijkt niks meer op verzorging maar meer op productiewerk," vertelde Reijs. Over de inspectie wist de verzorgende nog te melden dat het verpleeghuis waar zij werkt onder strenge controle stond. "En ondanks de praktijk die ik net verteld heb, kreeg het een voldoende!"

Jo van Geffen, familielid en vrijwilliger in een verpleeghuis, was ook zeer duidelijk in zijn oordeel: "Dit is niet menswaardig." "Als ik 's ochtends kom gebeurt het vaak dat mensen tot een uur of twaalf gewoon in bed liggen," aldus Van Geffen.

Mevrouw Van den Brink

Een ander indrukwekkend betoog kwam van mevr. Van den Brink-Tjebbes, verpleegkundige en andragoloog. Haar verhaal: "Deze maand is het 60 jaar geleden dat ik verpleegkundige werd en nu sta ik hier bij een manifestatie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Maar ik sta hier niet omdat het een vrolijk jubileum is. Ik sta hier omdat ik erg geschrokken ben van twee soorten hulpgeroep. In de eerste plaats het hulpgeroep van mensen die hun menselijke waardigheid verliezen. Mensen die alleen nog maar aan het wachten zijn, iets dat echt niet kan."

"De tweede noodkreet is van de helpers in de zorg, mensen die keihard werken en rennen maar feitelijk niks anders kunnen doen dan deze mensonwaardige situaties aanzien. De zorg in Nederland staat op instorten en is op veel plaatsen al ingestort. Het is net als bij een ingestort huis, dan ga je de herbouw ook niet beginnen met het dak maar dan begin je met het fundament. Daarom moet er meer geld naar de werkvloer en niet naar het management. Tegen de minister en de staatssecretaris zou ik dan ook willen zeggen dat ze de handjes van de bureaus moeten halen in de zorg. Deze handjes moeten wapperen."

Agnes Kant ondervraagt betrokkenen

Agnes Kant liet vlak voor het debat nog eens horen waar zij de staatssecretaris mee zou confronteren: "De wantoestanden in verpleeghuizen moeten op korte termijn de wereld uit. Als we het nu al niet aankunnen, het bieden van menswaardige zorg, hoe moet dat dan in de toekomst, als nog veel meer ouderen zorg nodig hebben?"

"Als het gaat om de zorg voor ouderen, speelt dit kabinet de rol van burgemeester in oorlogstijd. Terwijl de ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt en ons land vervolgens hebben opgebouwd, toch echt veel beter verdienen. Dit wanbeleid is een schoffering van een generatie die echter beter verdient. Ik eis respect voor ouderen, en wel nu!"

"En wie ook beter verdienen dan dit beleid, zijn de verzorgenden en verpleegkundigen die zich dagelijks het vuur uit de sloffen lopen. En desalniettemin dagelijks niet dat kunnen doen waarvoor ze gekozen hebben toen ze met dit vak begonnen: ouderen een fatsoenlijke en menswaardige oude dag geven. Daarom eis ik ook respect voor de verzorgers van ouderen, nu!"

"Ik zal staatssecretaris Ross vanmiddag vragen haar hart voor ouderen te laten spreken. Haar vragen moed te tonen. Sla met de vuist op tafel in de ministerraad. Zeg tegen Zalm en Balkenende: dit kan niet, dit is niet menswaardig, dit neem ik niet voor mijn rekening. Mijnheer Balkenende, u hebt de mond vol over waarden en normen. Maar als het gaat om de zorg voor ouderen zijn uw normen waardeloos! Respect voor ouderen, en wel nu!"

Harry Slinger sluit de manifestatie muzikaal af