Gemeente Leeuwarden

23 februari 2005

Snelle start woningbouw Bullepolder na uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft vandaag (woensdag 23 februari 2005) bepaald dat in de Bullepolder (Blitsaerd) 400 luxe woningen kunnen worden gebouwd. Door de uitspraak is na zes jaar voorbereidingen het bestemmingsplan 'Tusken Moark en Ie' onherroepelijk geworden. Wethouder Marga Waanders is opgetogen over de uitspraak: 'op korte termijn ontstaat hier nu een prachtige woonwijk die onderscheidend wordt voor Leeuwarden'. Hans la Faille, projectmanager Vastgoed en jurist van Blitsaerd Beheer BV, is ook blij: 'de rem gaat er nu af; we starten al de komende maanden met het bouwrijp maken van de grond'.

De uitspraak door de Raad van State is het gevolg van een beroepsprocedure die Milieudefensie en Dorpsbelang Lekkum, Miedum en Snakkerburen hadden ingesteld tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten van Fryslân omdat de woonwijk Blitsaerd naast het natuurgebied De Groote Wielen zal worden gebouwd. Dit natuurgebied is op grond van de Europese Vogelrichtlijn aangewezen als speciale beschermingszone (SBZ) en op grond van de Europese Habitatrichtlijn aangemeld als te beschermen natuurgebied. De Raad van State is het met de gemeente Leeuwarden en met de Provincie Fryslân eens dat wetenschappelijk is aangetoond dat de woonwijk geen schadelijke gevolgen zal hebben voor de Kol- en Brandganzen en Smienten die De Groote Wielen gebruiken als overwinteringsgebied en rustplaats. Dat komt door de ligging van de wijk en de aanleg van een bufferzone van 250 meter tussen de woonwijk en de SBZ. Daarnaast blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat er voor de ganzen en Smienten voldoende grasland overblijft, aldus de Raad van State. De Raad is verder van oordeel dat de gemeente en de provincie voldoende hebben gemotiveerd waarom aan de noordrand van de stad behoefte is aan een woonwijk met luxe woningen, ondanks de veranderende marktsituatie.

Wethouder Marga Waanders zegt dat ze 'heel erg blij is met deze uitspraak. We gaan nu snel verder met de voorbereidingen. Verder is de uitspraak landelijk van belang omdat meerdere gemeenten zich in een soortgelijke positie bevinden. In de uitspraak van de Raad van State wordt vooral duidelijk gemaakt wat gemeenten moeten onderzoeken en hoe diepgaand dergelijke onderzoeken dienen te zijn.'

Blitsaerd Beheer BV zegt geen moment te hebben getwijfeld aan een gunstige uitspraak. Hans la Faille: 'Een goed project gaat altijd door. Natuurlijk loop je het risico van vertraging, maar deze uitspraak betekent dat wij begin maart in Leeuwarden op de Beurs Huis en Tuin een concreet aanbod aan vrije woonkavels voor Blitsaerd zullen presenteren, inclusief de verkoopprocedure.'

Bij de provincie Fryslân zegt gedeputeerde Anita Andriesen: 'Ik ben zeer verheugd dat deze woningbouw in Leeuwarden kan worden gerealiseerd, want het maatschappelijk belang hiervan is groot. De moeilijke procedures zijn tot een goed einde gebracht. Ik ben heel gelukkig met dit eindresultaat'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Perstelefoon Gemeente Leeuwarden, telefoon: 058 - 233 4002.


-----------------------

---- --