FNV

Nederland verdient beter

Nederland verdient een beter Europa

FNV: `Jongeren hebben recht op goede WW'

Langzamerhand naderen de onderhandelingen over de nieuwe WW een beslissende fase. De FNV blijft zich sterk maken voor de WW-rechten van jongeren, zo meldt FNV e-Magazine van woensdag 23 februari 2005.

De FNV onderhandelt morgen in de Sociaal-Economische Raad verder over de WW. De vakcentrale zet daarbij in op behoud van WW-rechten voor jongeren. Als het kabinet haar zin krijgt komt die groep bij werkloosheid met lege handen te staan.

Jurjen van den Bergh, beleidsmedewerker bij de FNV, zegt dat het vooral voor jongeren die hun weg nog moeten vinden op de arbeidsmarkt belangrijk is een buffer te hebben. Zij moeten kunnen zoeken naar werk dat goed aansluit bij interesses en mogelijkheden.

"Uit nood halsoverkop het eerste het beste baantje accepteren om maar een inkomen te hebben, is slecht voor je toekomstperspectief, en leidt ook nog eens tot verdringing van lager door hoger opgeleiden".

Het kabinet wil de toegang tot de loongerelateerde WW beperken. De zogeheten kortdurende WW, een half jaar 70 procent van het minimumloon, wil het kabinet zelfs helemaal afschaffen. Vooral jongeren en flexwerkers zijn op de kortdurende WW aangewezen, omdat zij in de regel te weinig hebben gewerkt voor de loongerelateerde WW.

De FNV pleit in de SER voor een variant waarbij iedereen, jong en oud, in de eerste maanden van werkloosheid een uitkering krijgt die hoger is dan de huidige 70 procent van het laatst verdiende loon. De uitkeringsduur daarna hangt af van het arbeidsverleden.

Volgens FNV-bestuurder Ton Heerts naderen de onderhandelingen "langzamerhand" een beslissende fase. Verschil van mening is vooral over de hoogte en duur van de nieuwe WW.

Het FNV e-Magazine is gratis en verschijnt elke woensdag.

Lees meer

23 februari 2005
FNV e-Magazine 23 februari 2005.htm