Gemeente Utrecht

Aanpak tuinuitbreidingen Lunetten

De gemeente Utrecht wil duidelijkheid over gemeentelijke grond die 230 bewoners in de Utrechtse wijk Lunetten privé gebruiken zonder dat daar aanwijsbare afspraken over zijn gemaakt. Dezer dagen ontvangen deze bewoners een brief van de gemeente. Hierin vraagt de gemeente aan de bewoners voor eind maart 2005 privé-eigendommen van deze grond weg te halen.

De gemeente gaat vanaf april 2005 privé-materialen en beplanting weghalen uit de openbare ruimte en de grond herinrichten en onderhouden.

Bewoners kunnen in sommige situaties de gebruikte grond van de gemeente kopen mits het geen pad of ecologische zone betreft. Voorwaarde is wel dat de overblijvende openbare ruimte efficiënt te onderhouden blijft en waar nodig de corporaties van huurwoningen akkoord gaan met de aankoop.

De aanpak is mede het gevolg van een amendement, dat de gemeenteraad aannam op 11 november 2004 bij de behandeling van de begroting 2005.

Bij de brief die 230 bewoners van Lunetten krijgen is een tekening gevoegd van de grond waar het over gaat. Bovendien staat er een nadere toelichting in op de voorwaarden die gelden bij het kopen van de grond. Zo mag er door de verkoop van de gemeentelijke grond geen verkeersonveilige situatie ontstaan. Ook wordt er geen grond verkocht waarin kabels en leidingen liggen. Per verzoek zal de gemeente de situatie beoordelen.

De prijs voor de grond bedraagt ¬ 120,- per m2 met een minimum van ¬ 3000,- exclusief kosten koper. Bewoners die belangstelling hebben voor de koop van gemeentelijke grond kunnen dit aangeven bij de Dienst Stadsbeheer.

Bruikleencontracten
Een aantal bewoners heeft in het verleden wel met de gemeente afspraken gemaakt over het beheer van stukjes openbaar groen. Het gaat dan niet om grond die privé te gebruiken is, maar altijd een openbare functie heeft gehouden. De bruikleencontracten die in de ecologische zones liggen zal de gemeente opzeggen. Daarmee biedt de gemeente aan iedereen meer duidelijkheid.

Meer informatie
Bewoners kunnen met vragen terecht bij de dienst Stadsbeheer, 030- 2864512 of 2864269. In maart 2005 is er iedere vrijdagochtend van 9 tot 10 spreekuur in wijkbureau Zuid. Bewoners wordt verzocht zich vooraf even aan te melden bij de dienst Stadsbeheer.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u terecht bij Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, 030- 2861156.