Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 23 februari 2005

LPF stelt Kamervragen over zendtijd voor moslims

LPF-mediawoordvoerder Margot Kraneveldt heeft vandaag aan staatssecretaris Medy van der Laan schriftelijke vragen gesteld over de problemen die zijn gerezen bij de toewijzing van zendtijd aan de moslimgemeenschap in Nederland.

De Stichting Nederlandse Moslim Raad (NMR), de vergunninghouder van de NMO, heeft net als alle andere omroepen in Nederland opnieuw zendtijd aangevraagd voor de komende concessieperiode die ingaat op 1 september 2005. Er is echter ook een aanvraag ingediend door het CMO (Contactorgaan Moslims & Overheid) , zegt Margot Kraneveldt. Het probleem is dat beide organisaties, die verschillende moslimstromingen vertegenwoordigen, na veel overleg niet tot een gezamenlijke aanvraag zijn gekomen. Nu heeft het Commissariaat voor de Media als ultieme polderoplossing beide organisaties voorgesteld dan maar onder de paraplu van één rechtspersoon een aanvraag in te dienen, maar vervolgens de zendtijd en de budgetten onderling te verdelen .

De LPF is kritisch over het CMO, dat in tegenstelling tot de NMR niet alle moslimstromingen in Nederland wil vertegenwoordigen. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de geringe zendtijd die een dergelijke omroep sowieso al heeft, moet worden opgesplitst tussen twee organisaties. Bovendien gaan beide organisaties natuurlijk ieder hun eigen interne organisatie optuigen. Ik noem dat extra versnippering binnen een toch al zo versnipperde Publieke Omroep , aldus Kraneveldt, die ook vraagtekens zet bij het democratische gehalte van het CMO.

Mij bereiken berichten dat diverse organisaties die zijn aangesloten bij het CMO, direct of via een omweg worden aangestuurd door het buitenland. En dan met name door Diyanet, het Ministerie van Godsdienstzaken in Turkije. Dat vindt de LPF een zeer onwenselijke situatie en het is dan ook de hoogste tijd dat de Nederlandse overheid de Turkse overheid laat weten dat dit afgelopen moet zijn , zegt Kraneveldt. Als een kordate minister Verdonk aan de ene kant eindelijk een stel radicale imams het land uit zet, is het natuurlijk waanzin dat aan de andere kant een polderende staatssecretaris van cultuur en media door middel van zendtijdtoekenning aan het CMO die buitenlandse inmenging weer binnen haalt, en dan nog gesubsidieerd ook!