Gemeente Roermond

Gemeente Roermond verbetert milieuhandhaving

Sinds 27 januari 2005 voldoet de gemeente Roermond aan de door het ministerie gestelde voorwaarden in het kader van het project 'Professionalisering Milieuhandhaving'. Dit project is een landelijk traject, waarbij is afgesproken de handhaving van milieuregels te verbeteren. Het houdt in dat iedere gemeente, provincie, waterschap en rijksoverheidsdienst per 1 januari 2005 moet voldoen aan de door het ministerie van VROM opgestelde kwaliteitscriteria voor een professionele handhaving. Met name de gebeurtenissen in Enschede en Volendam liggen aan dit project, dat begin 2002 van start is gegaan, ten grondslag.

De gemeenteraad van Roermond heeft op 27 januari jl. de 'Handhavingsbeleidsnota' en het 'Handhavingsuitvoeringsprogramma professionalisering van de milieuhandhaving' vastgesteld. De nota bevat de visie, uitgangspunten en de beschrijving hoe aan de kwaliteitscriteria wordt voldaan. De nota vormt tevens de basis voor het jaarlijks op te stellen 'Handhavingsuitvoerings-programma'. Hierin zijn de prioriteiten ten aanzien van handhaving vastgelegd en wordt de uitvoering ervan geëvalueerd en verantwoord. Op deze wijze is een belangrijke stap gezet naar verdere verbetering van de milieuhandhaving.

Zo'n beleidsmatig fundament voor de milieuhandhaving sterkt de gemeente ook in juridische procedures. Eén van de criteria van VROM is het hanteren van een sanctie- en gedoogstrategie. In de sanctiestrategie is de aanpak vastgelegd voor het bestuursrechtelijk en strafrechtelijk optreden bij overtredingen. De gedoogstrategie geeft aan dat gedogen slechts in een aantal uitzonderingsgevallen wordt toegepast. Tegen overtredingen zal via een vast stappenplan (protocol) worden opgetreden.

De 'Handhavingsbeleidsnota' en het bijbehorende programma liggen voor belangstellenden tot 1 april 2005 ter inzage bij Publieksvoorlichting. Na deze termijn kunnen de stukken worden ingezien bij de afdeling Bouwtoezicht. Tegen het door de gemeenteraad op 27 januari 2005 vastgestelde 'Handhavingsbeleidsplan' en uitvoeringsprogramma is geen bezwaar en beroep mogelijk. Publicatiedatum: 23.02.2005 Bijgewerkt: 23.02.2005