FNV

`Plan seizoenswerk uitkeringsgerechtigden lost niet alles op'

Staatssecretaris van Hoof wil de bestaande belemmeringen voor seizoenswerk in de land- en tuinbouw voor mensen met WW en Bijstand opheffen. In beginsel een goedidee,volgensFNVBondgenoten. Van Hoof kondigde dinsdag aan uitkeringsgerechtigden de kans te willen geven om dit jaar seizoenswerk te doen in de land- en tuinbouw. Mensen in de bijstand zullen dan niet hun recht op langdurigheidstoeslag verliezen, en WW'ers verspelen hun recht op uitkering niet. Zo kunnen uitkeringsgerechtigden af en toe tijdelijk aan het werk, en wordt bovendien de instroom van Polen in de wat dat betreft beruchte sector teruggedrongen.

Volgens Willem Banning, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zou hiermee een oud probleem worden opgelost. "Voorheen konden uitkeringsgerechtigden door een aantal weken per jaar te werken hun recht op uitkering verspelen. Het UWV kon dan zeggen dat de werknemer de werkloosheid die door beëindiging van het tijdelijke contract was ontstaan, aan zichzelf te danken had. Hij wist immers zelf dat het contract maar tijdelijk was. Dan moest iemand weer helemaal opnieuw door de bureaucratische molen om een uitkering aan te vragen. In het plan van Van Hoof is dat niet meer zo, en dat is op zich positief."

Maar Banning wil wel benadrukken dat een ander oud probleem hiermee nog steeds niet wordt opgelost. "De discussie blijft of land- en tuinbouwwerk voor iedereen passende arbeid is. Zo kan iemand met een zwakke rug wel administratief werk doen, maar niet dagenlang in een kas werken. Zegt iemand echter nee tegen een agrarische tijdelijke functie, dan kan hem of haar werkweigering verweten worden en vervalt alsnog het recht op uitkering."

Volgens Banning wordt in theorie wel per geval gekeken naar passende arbeid, maar is daar in de praktijk weinig sprake van. "Het gaat dan eigenlijk meer om aanvaardbare arbeid", aldus de bestuurder. "Hoewel het idee van Van Hoof op zich dus goed is, neemt dit voor ons niet weg dat per geval gekeken moet worden of de arbeid passend is."

Dit voorjaar beginnen er drie proefprojecten in het land om uitkeringsgerechtigden naar seizoenswerk te bemiddelen. Hiervoor worden volgens planning detacheringsbureaus ingeschakeld. De staatssecretaris trekt er 300 duizend euro voor uit.