Vlaams Parlement

23 feb 2005

Vlaams Parlement digitaliseert schriftelijke vragen

De schriftelijke vragen en antwoorden van het Vlaams Parlement, een eerstelijnscontrolemiddel voor de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, worden voortaan snel elektronisch beschikbaar op de website van het Vlaams Parlement. De plenaire vergadering heeft daartoe vandaag een reglementswijziging goedgekeurd. De Vlaamse Regering levert voorlopig nog parallel een afgedrukte versie, maar na verdere afspraken met het Parlement kan de hele procedure van de schriftelijke vragen digitaal verlopen. De volledige digitalisering is gepland op 1 oktober 2005.

Schriftelijke vragen zijn een belangrijk instrument voor de controle van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers op de Vlaamse Regering. Tot nu toe was alleen het officiële, papieren, Bulletin van Vragen en Antwoorden het reglementaire middel om die vragen en antwoorden te publiceren. Door een reglementswijziging komt daar nu verandering in. Voortaan is de eerste publicatiemanier van de schriftelijke vragen en antwoorden de elektronische, en wordt pas later een Bulletin geproduceerd.

Een dergelijke fundamentele ommekeer in de werkwijze van het parlement vraagt om afspraken met de regering, omdat die de antwoorden levert. In de eerste plaats moet de regering nu ook al de antwoorden elektronisch aanleveren. Bovendien moeten afspraken worden gemaakt over organisatorische aspecten, zoals minimale vormvereisten voor de antwoorden.

Op termijn wil het Vlaams Parlement de volledige procedure van schriftelijke vragen en antwoorden digitaliseren. Een essentiële stap daarbij is de invoering tussen het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering van de elektronische handtekening, waardoor de antwoorden uitsluitend elektronisch kunnen worden aangeleverd. In afwachting daarvan wordt de procedure voorlopig ook nog parallel op papier gevoerd. Op 1 oktober 2005 wil het Vlaams Parlement alles geregeld hebben om het volledige proces van vraag en antwoord te digitaliseren.

Meer informatie:
Johan De Graeve, directeur Informatie van het Vlaams Parlement mail: johan.degraeve@vlaamsparlement.be