Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-2-2005

In Kenia hebben zo'n 40 landen tijdens de VN-Milieutop in Nairobi gesproken over de toekomst van het klimaatbeleid na 2012. Dit gebeurde onder leiding van staatssecretaris Van Geel (milieu). Aan de informele klimaatbespreking namen onder andere Duitsland, Frankrijk, Engeland, de VS, China, Zuid-Afrika en Indonesië deel.

Staatssecretaris Van Geel noemt het bemoedigend dat zoveel landen serieus deelnemen aan het debat. 'Het besef groeit dat wereldwijd nog veel meer maatregelen nodig zijn om de klimaatverandering te stoppen.' De internationale klimaatbijeenkomst in Kenia is de eerste nadat het Kyoto-protocol afgelopen week in werking is getreden. Nederland had de deelnemende landen uitgenodigd om op een informele wijze verder te spreken over het post-Kyotobeleid. 'Het Kyoto-protocol is een zeer belangrijke, maar voorzichtige stap in de strijd tegen de klimaatverandering. De omvang van het probleem vereist nog veel nieuwe, verstrekkende maatregelen. Niet alleen in Europa, maar ook in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en natuurlijk Amerika. Via dit soort informele bijeenkomsten kunnen landen bijdragen aan dit debat, zonder meteen te hoeven onderhandelen', aldus Van Geel.

Begin mei zal de discussie worden voortgezet tijdens een klimaatbijeenkomst van de Verenigde Naties in het Duitse Bonn. Deze week vergadert de 23-ste Beheersraad van de VN-Milieuorganisatie UNEP. Deze tweejaarlijkse bijeenkomst wordt bezocht door nagenoeg alle UNEP-lidstaten. Staatssecretaris Van Geel vertegenwoordigt in Nairobi de Europese Unie.