GroenLinks

Bedrijven moeten met 'open source' software belastingaangifte kunnen doen

23 februari 2005

Dit jaar moeten ondernemers voor het eerst verplicht elektronisch hun belastingaangifte doen. Leuk is het niet geworden, maar makkelijk is het ook al niet. De belastingdienst houdt geen rekening met de problemen die ondernemers tegen komen en accepteert geen aangifte via 'open source' software.

Ondanks toezeggingen dat er soepel zou worden omgegaan met ondernemers die bij de elektronische aangifte problemen hadden, blijkt er van begrip weinig sprake. GroenLinks ontvangt brieven van ondernemers die aangeraden werd 'bij de buren of in het internetcafé hun aangifte te doen.

De aangifte is alleen mogelijk via computers die gebruik maken van de 'gesloten' besturingssystemen Windows en Macintosh en het programma Adobe Reader vanaf versie 6.02. GroenLinks zet zich al geruime tijd in voor het gebruik van open source systemen door de overheid. De regering heeft eerder toegezegd dat de verplichte elektronische aangifte met open source programma's mogelijk zou zijn. Nu blijkt dat dus niet te kunnen. GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik vraagt met Martijn van Dam (PvdA) schriftelijk om opheldering aan staatssecretaris Wijn van Financiën.


1) Bent u er van op de hoogte dat bedrijven alleen (verplichte) elektronische belastingaangifte kunnen doen via computers die gebruik maken van de besturingssystemen Windows en Macintosh en dat dit 'closed source' software is?*
2) Bent u het met ons eens dat dit strijdig is met het 'open source' beleid waartoe de motie Vendrik (28 600 XIII nr. 30) oproept?
3) Wat vindt u er van dat de bewindslieden die in de debatten rond het Belastingplan 2003 toezeggingen hebben gedaan om de belastingaangifte 'platformonafhankelijk' te maken, dit tot op heden niet hebben waargemaakt?
4) Is het u bekend dat de Belastingdienst, die eerder klanten verzekerde de aangifte 'platformonafhankelijk' te maken, nu ondernemers die niet over een computer met het juiste besturingssysteem beschikken, weigert een papieren aangifteformulier te verstrekken? Zo ja, wat vindt u van deze werkwijze?
5) Bent u het met ons eens dat deze werkwijze van de Belastingdienst niet overeenkomt met de toegezegde soepele omgang met bedrijven die niet in staat zijn de aangifte elektronisch te doen en dat deze bedrijven in staat gesteld moeten worden hun aangifte schriftelijk te doen? Zo nee, waarom niet?
6) Wat vindt u er van dat de Belastingdienst bedrijven die niet over computers met het juiste besturingssysteem beschikken suggereert 'u kunt toch naar de buurman of naar een internetcafé gaan'?
7) Gaat u er alsnog voor zorgen dat bedrijven en particulieren al dit jaar op een platformonafhankelijke wijze elektronisch aangifte kunnen doen, zoals u vorig jaar hebt toegezegd?

Kees Vendrik