Gemeente Amersfoort

Excursie naar het baggeren in Schothorst

Schothorst krijgt schone waterbodems en nieuw aangelegde oevers. De gemeente en het waterschap zijn op dit moment volop aan het baggeren. Ook leggen ze langs een aantal watergangen in de wijk natuurvriendelijke oevers aan. Wie eens van dichtbij wil zien hoe dat baggeren in zijn werk gaat en uitleg wil krijgen over de aanleg van de nieuwe natuurvriendelijke oevers, is welkom op woensdagmiddag 23 februari. Dan organiseren de gemeente en het waterschap een excursie voor wijkbewoners en andere belangstellenden.

Waterschap Vallei & Eem en de gemeente zijn in september gestart met de werkzaamheden in Schothorst. Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Die bagger belemmert op den duur de afvoer van het water en kan bij warm weer gaan stinken. Dan is het tijd om te gaan baggeren. De gemeente en het waterschap werken nauw samen om alle waterbodems schoon te krijgen. In de wijk liggen namelijk sloten en vijvers van zowel de gemeente als het waterschap. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind maart klaar.

De gemeente en het waterschap willen de natuur rondom het water meer kansen geven. Daar waar ruimte en mogelijkheden zijn wordt de bestaande rechte beschoeiing daarom vervangen door natuurvriendelijke oevers. Dat gebeurt in Schothorst langs het Avalonpad en langs het Kanteklaarpad. In Amelisweerd zijn de oevers al natuurvriendelijk en worden ze alleen wat bijgewerkt. Natuurvriendelijke oevers hebben een glooiende waterkant. Daardoor ontstaat een geleidelijke overgang tussen de droge grond bovenaan en het water onderaan. Dat is aantrekkelijk voor veel planten- en diersoorten.

Op woensdagmiddag 23 februari is er een excursie naar het baggeren. Medewerkers van de gemeente en het waterschap geven dan uitleg over de werkzaamheden. De excursie start om 15.00 uur bij wijkcentrum de Trefhorst, Bruisplein 2. Rond 16.00 uur eindigt de excursie in het wijkcentrum met een kop koffie of thee om weer warm te worden. Als het regent, is het aan te raden een paraplu mee te nemen en laarzen aan te trekken.