Gemeente Amersfoort

Inloopavonden over skatevoorzieningen

In 2003 heeft de gemeenteraad besloten extra geld ter beschikking te stellen voor voorzieningen voor jongeren. Dit geld is op verzoek van veel jongeren gereserveerd voor skatevoorzieningen. De plannen zijn inmiddels verder uitgewerkt. Er komen extra skatevoorzieningen op drie locaties. In Schothorst bij Amelisweerd en in Liendert aan de van Randwijcklaan worden nieuwe voorzieningen gerealiseerd. De bestaande voorziening aan de Leusderweg wordt aanzienlijk opgeknapt. De komende weken zijn er inloopavonden gepland, waarin de gemeente aan omwonenden en gebruikers laat zien wat de plannen zijn voor de verschillende grotere skatevoorzieningen in Amersfoort.

De afgelopen tijd heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. De haalbaarheid van een skatehal is onderzocht, mede omdat dit een wens van veel jongeren was. Al snel was duidelijk dat het niet mogelijk is om een hal gedurende lange tijd te exploiteren, zonder daarbij zwaar te moeten leunen op subsidies. Dat geld is niet beschikbaar. Daarop is onderzoek gedaan naar de bestaande locaties en is gekeken of Amersfoort plaats kon bieden aan één grote toplocatie voor skaten. Uit dit onderzoek is gebleken dat het gespreide model voor Amersfoort het meest geschikt is. Begin 2005 is besloten de voorziening op 2 locaties nieuw aan te leggen en op 1 locatie flink op te waarderen. Over de locaties is het besluit genomen, de invulling ervan is nu in bespreking.

Informatie voor omwonenden en jongeren

Op de geplande inloopavonden kunnen omwonenden en belangstellenden binnenlopen om de plannen te bekijken en uitleg te krijgen van de projectmedewerkers. Ook kunnen zij hun reactie geven op het ontwerp van de skatevoorzieningen.

· Informatieronde Schothorst: op woensdag 23 februari tussen 16.00 tot 17.30 uur voor jongeren in Lijn 16 en tussen 19.30 tot 21.00 uur voor omwonenden en ouders in de Trefhorst, aan het Bruispad.

· Informatieronde Liendert: maandag 28 februari 16.00 tot 17.30 uur voor jongeren in Madrid en tussen19.30 tot 21.00 uur voor omwonenden en ouders in de Groene Stee, aan de Wiekslag.

· De informatieronde Leusderkwartier: is op woensdag 2 maart tussen 16.00 tot 17.30 uur voor jongeren en tussen 19.30 tot 21.00 uur voor omwonenden en ouders; beide in het restaurant Juliana van Stolbergsporthal.

De voorlopige ontwerpen liggen vanaf 21 februari ook ter inzage in de Informatiewinkel in de Observant, Stadhuisplein 7.

Bijeenkomst voor alle skaters

Op donderdag 24 februari om 16.00 uur is er een bijeenkomst in het stadhuis voor alle jongeren uit Amersfoort die willen zien welke voorzieningen er komen en er hun mening over willen geven. Deze bijeenkomst is dus niet wijkgebonden.

Door de keten van skatevoorzieningen ontstaat een spannende en uitdagende reeks, waarbij telkens op een ander onderdeel van het skaten accent kan worden gelegd. De kleine buurttoestellen voor de beginnende ska terblijvengewoonstaan.Degrotelocatiesbieden ruimte aan zowel de geoefende als aan de beginnend eskater.Inde afgelopen tijd is er op stedelijk niveau regelmatig overleg met jongeren geweest. Als resultaat hiervan is eind 2003 gedurende enige maanden sporthal de Koppel in gebruik geweest als skatehal. Dankzij de inzet van veel jonge vrijwilligers hebben toen de skaters hun hart al kunnen ophalen. Skaten komt uit alle onderzoeken voort als de meest gewenste jongerenvoorziening. De komende tijd is het de bedoeling die wens in vervulling te laten gaan. Eind 2005 zal Amersfoort dan drie uitdagende skatevoorzieningen rijker zijn.