Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over het ontbreken van rampenplannen bij Limburgse gemeenten

Antwoorden op kamervragen over het ontbreken van rampenplannen bij Limburgse gemeenten

23 februari 2005

Antwoorden op de vragen van de leden Externe link Van Heteren en Externe link Timmermans (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het ontbreken van rampenplannen bij Limburgse gemeenten.
---


1. Vraag Heeft u kennisgenomen van de berichten dat een groot aantal gemeenten in Limburg nog geen specifieke rampenbestrijdingsplannen heeft voor risicovolle bedrijfsinstallaties?


1. Antwoord Ja


2. Vraag Hoe is deze situatie te rijmen met de door u al vele malen toegezegde actualisering van de rampenbestrijdingsplannen als actiepunt in de nasleep van de rampen in Enschede en Volendam?


2. Antwoord Ten aanzien van gemeentelijke rampenplannen wordt momenteel gewerkt aan de implementatie van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding (Wkr). De afgelopen jaren heb ik u regelmatig gerapporteerd over de actualisatie en voortgang van de gemeentelijke rampenplannen. Door middel van de bestuurlijke rapportage zult u hier in de toekomst ook van op de hoogte worden gehouden.

Ten aanzien van rampbestrijdingsplannen is het zo dat wetgeving voorschrijft dat in ieder geval voor specifieke risicovolle bedrijfsinstallaties rampbestrijdingsplannen worden gerealiseerd. Voor de overige installaties of bedrijven dienen gemeenten zelf te inventariseren voor welke risico's zij een rampbestrijdingsplan opstellen. De burgemeester bepaalt of daadwerkelijk voor een dergelijke installatie of bedrijf een rampbestrijdingsplan wordt opgesteld. Dit plan wordt vervolgens door de provincie getoetst. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft terzake van de vaststelling en toetsing van een rampbestrijdingsplan geen taak.

Met betrekking tot de berichtgeving op teletekst 1) dient opgemerkt te worden dat een rampbestrijdingsplan voor een LPG-(tank) station niet wettelijk verplicht is.


3. Vraag Welke stappen zult u ondernemen om ervoor te zorgen dat de bevoegde autoriteiten deze omissie op de kortst mogelijke termijn corrigeren? Gaat u sancties verbinden aan het eventueel verder uitblijven van de actualisatie?

3. Antwoord
De toetsing van rampbestrijdingsplannen is krachtens de Wet rampen en zware ongevallen voorbehouden aan de provincies. Om de toetsing door de provincies meer te standaardiseren, is een interprovinciaal toetsingskader voor rampenplannen en rampbestrijdingsplannen ontwikkeld. Gemeenten weten dan ook wat er minimaal in hun plannen moet staan.

In de Wet rampen en zware ongevallen is vastgelegd dat ten aanzien van rampbestrijdingsplannen de commissaris van de Koningin bevoegdheden heeft om zonodig corrigerend op te treden. Ten aanzien van rampenplannen heeft het college van Gedeputeerde Staten bevoegdheden om zonodig corrigerend op te treden.


4. Vraag Kunt u de Kamer zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van de stappen die u onderneemt?

4. Antwoord
Ten behoeve van de bestuurlijke rapportage wordt momenteel per provincie geïnventariseerd, wat de stand van zaken is rond gerealiseerde planvorming (rampenplannen, rampbestrijdingsplannen en regionale beheersplannen).

Als uit de bestuurlijke rapportage mocht blijken dat rampbestrijdingsplannen niet actueel zouden zijn, dan zal ik de desbetreffende Commissaris van de Koningin verzoeken corrigerend op te treden.


1) Teletekst 2 februari jl.