European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/15

Brussel, 23 februari 2005

6606/05 (Presse 39)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de politieke situatie in Togo

De Europese Unie geeft nogmaals uiting aan de bezorgdheid die zij in haar verklaring van 9 februari 2005 heeft uitgedrukt en blijft sterk verontrust door de ontwikkelingen in Togo. Hoewel de Europese Unie verheugd is over de positieve signalen die door de aankondiging dat er binnen 60 dagen presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden en het herstel van de vrijheid van demonstratie zijn gegeven, veroordeelt zij de schending van de grondwettelijke en wettelijke bepalingen door het aanblijven van de heer Faure Gnassingbé als interimpresident van de Republiek.

De Europese Unie eist de onmiddellijke terugkeer tot de grondwettelijke orde en de rechtsorde, om de weg te bereiden voor vrije en transparante presidentsverkiezingen, die de EU bereid is te zijner tijd te steunen. De EU vraagt om volledige eerbiediging van de openbare vrijheden en het houden van vrije en transparante presidentsverkiezingen, waartoe de totstandbrenging van een echte nationale dialoog, of zelfs een nationale overgangsregering, kan bijdragen.

In dit verband steunt de Europese Unie ten volle de acties van de Afrikaanse Unie en de ECOWAS en de inspanningen van hun voorzitters, de heren Obasanjo en Tandja, om de grondwettelijke orde en het democratische proces te herstellen.

Indien er geen vooruitgang wordt geboekt, behoudt de EU zich het recht voor maatregelen ter ondersteuning van de acties van de ECOWAS te nemen en met name haar acties ten aanzien van Togo opnieuw te bezien in het licht van de 22 verbintenissen die de regering in het kader van het in 2004 gepleegde overleg is aangegaan.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.