Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 14 februari 2005
PERSBERICHT: IKEA Groningen schenkt inrichting reddingstation Ameland

IKEA Groningen is voornemens een nieuw bemanningsverblijf van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Ameland in te richten. IKEA wil de opbrengst van een zogenaamde Zweedse Veiling hiervoor gebruiken. Tijdens die veiling op 23 februari worden nieuwe IKEA-artikelen per opbod van de hand gedaan.

Alle vestigingen van IKEA houden regelmatig dergelijke veilingen ten behoeve van goede doelen. Ditmaal is de KNRM de gelukkige. De Redding Maatschappij is een zelfstandige, ongesubsidieerde organisatie die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en ongeacht de (weers)omstandigheden mensen en materieel naar zee stuurt zodra zich op zee (of op groot binnenwater) een noodgeval voordoet.

Voor haar eigen bemanning, maar ook voor de opvang van geredden, bouwt de KNRM momenteel een nieuw verblijf op Ameland. De bouw van het verblijf kon door een grote schenking worden gerealiseerd. De inrichting wil IKEA Groningen nu voor haar rekening nemen. Wij stellen het initiatief van IKEA Groningen bijzonder op prijs, zegt Theo Nobel, schipper en de enige beroepskracht van de KNRM op Ameland. Dankzij dit soort gulle gevers kunnen wij mensen, die wij nat en ontdaan aan land brengen, ook echt opvangen in een goed uitgerust verblijf. Een kop koffie, een warme douche en droge kleren doen vaak al wonderen. Naast het eigenlijke verblijf, die door de vrijwillige reddingbootbemanning wordt gebruikt als vergader- en ontmoetingsruimte, is het gebouw ook voorzien van een werkplaatsje en een droogruimte voor de overlevingspakken van de bemanning.

De Zweedse Veiling wordt gehouden in de IKEA-vestiging in Groningen en begint om 1 5.00uur.

EINDE PERSBERICHT